Jordan Briggs is een pas gescheiden moeder en succesvolle presentatrice van populaire satelliet-radioprogramma’s. Haar dochter en werk zijn voor haar het allerbelangrijkste. Op een ochtend belt Bernie, een mannelijke luisteraar naar de uitzending. Hij wil een spelletje spelen met Jordan.

Wat een onschuldig spel lijkt te zijn, is dat uiteindelijk helemaal niet. Ondertussen is verkeersagent Cole middenin de chaos die Bernie met zijn spelletje heeft veroorzaakt terecht gekomen en probeert hij uit alle macht mensenlevens te redden. En terwijl de luistercijfers omhoog schieten beseft Jordan dat Bernie iets te maken heeft met wat aan het begin van haar carrière heeft plaatsgevonden.

De schrijver heeft in ‘De beller op lijn 4” een verhaallijn gecreëerd die vol zit met actie op actie. Er gebeurt zoveel en vaak ook zo onvoorspelbaar. Er zijn explosies, vuurgevechten en onverwachte gebeurtenissen. Alles wat hij schrijft is belangrijk, dus zorg ervoor dat je als lezer niets mist.

De hoofdstukken worden vanuit het perspectief van Jordan of Cole geschreven, waarbij sommige gedeelten elkaar overlappen zodat je als lezer het complete plaatje ziet. En dat complete plaatje is vaak gruwelijk door de manier waarop diverse mensen sterven. Daartegenover zijn de opmerkingen Charlotte, het dochtertje van Jordan, bijdehand, grappig en geven wat ontspanning in de enorm spannende verhaallijn.

De gesprekken tussen Jordan en Bernie, die door alle luisteraars zijn te volgen zijn, zijn een soort van kat en muis spel. Hij bedreigt haar om het spel volgens de regels te spelen en de inzet in hoog…. het gaat om mensenlevens. Maar speelt ze volgens de regels, dan houdt Bernie zich aan zijn woord.

Eerder las ik van J.D. Barker en Patterson ‘De kustmoorden’, waarvan ik vond dat de moorden niet zo gruwelijk waren als in een eerder boek van hem ‘Het vijfde meisje’. Deze mening is zeker niet van toepassing op het verhaal van de beller op lijn vier. De manier waarop de moordenaar hier te werk gaat is af en toe afschuwelijk.

J.D. Barker heeft met de personages van Bernie, Jordan en de heldhaftige Cole een aantal sterke personages neergezet. Ik kon, hoewel de moorden veel en vreselijk waren, toch aan het einde zelfs een soort van sympathie voor de dader opbrengen.

De afbeelding van het boek toont een vrouwengezicht met op de achtergrond de skyline van Manhattan, van waaruit de radio uitzendingen plaatsvinden. Deze afbeelding is helemaal in de stijl van de andere boeken van J.D. Barker, elke keer weer met een vrouwengezicht.

Ter afsluiting vertelt de schrijver in zijn dankwoord dat de personages waarop hij dit boek heeft gebaseerd een eigen leven leiden en niet gebaseerd zijn op zijn eigen persoonlijke politieke mening. Ook ‘spreekt’ hij de lezer rechtstreeks aan in deze tijd van de Covid-19 pandemie en deelt zijn persoonlijke ervaringen hierover, wat ik kon waarderen en een mooi einde van dit aan te bevelen boek vond.


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 18 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

De beller op lijn vier / J.D. Barker / Vertaling Ralph van der Aa / Uitgeverij Boekerij / 392 blz. / ISBN 9789022592816


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek