Laura is net afgestudeerd als historicus en hard op zoek naar een baan. Haar stiefvader, met wie ze samen met haar moeder op het mooie, grote landgoed Rosaville woont, heeft inmiddels een tijdelijk baantje voor Laura geregeld bij een groot mediabedrijf. Met tegenzin gaat Laura hier aan de slag, waar ze al snel in aanraking komt met televisieproducent en eigenaar Tom Boyard. Laura wordt nieuwsgierig naar het verhaal achter deze mysterieuze man, terwijl Tom zelf het verleden het liefst zo snel mogelijk achter zich wil laten. Terwijl Laura ondertussen in een oud dagboek van haar oma over liefdesperikelen van járen geleden leest, ontvouwt zich in het heden haar eigen liefdesverhaal. Wat schuilt er nog meer achter Tom, waar Laura maar niet achter komt?

Karin Quint gebruikt een schrijfstijl en thematiek, die in de tijd waarin we nu leven het meest doet denken aan de Zeven Zussen serie. De uitgebreide beschrijving van de omgeving van het koetshuis en het liefdesverhaal zelf doet juist weer denken aan het alom bekende Pride and Prejudice. Je kunt je wel indenken dat deze combinatie voor mij een groot cadeau is. Ik heb dan ook, zonder te overdrijven, het grootste deel van het boek in één avond uitgelezen. Ik kon gewoonweg niet stoppen!

Wat dit boek zo ontzettend sterk maakt, zijn wat mij betreft de verschillende personages. Ieder van hen vond ik in hun eigen kracht staan. Ze droegen dan ook iets cruciaals bij aan dit boek en ze verrasten mij bij vlagen met hun opmerkingen of acties. Hiermee blijven ze ver weg van het label zwart-wit personages. Karin Quint heeft daarnaast een slimme keuze gemaakt door Laura neer te zetten als hoofdpersoon: een jonge vrouw, die aan het begin staat van de overgang van studie naar werk en daardoor op zoek is naar wat ze eigenlijk wil in het leven. Door Laura ook nog als historicus te presenteren, die van nature een nieuwsgierige aard hebben, krijgt het hele verhaal al een grote boost. Alles wat Laura namelijk daarna doet en meemaakt, vind ik passend en geloofwaardig overkomen in de context van haar bestaan en persoonlijkheid. Daartegenover staat het personage van Tom Boyard, waarbij mij al snel duidelijk wordt dat om hem een mysterie heen hangt. Het moment waarop langzamerhand het mysterie wordt onthuld, heeft mij alsnog erg verrast. Quint heeft tot die tijd erg zorgvuldig de geheimen van Boyard in haar zak gehouden en het verhaal daar mooi naartoe opgebouwd.

Het koetshuis is het eerste deel van de serie Landgoed Rosaville en een grote aanrader voor de romanliefhebbers van de Leesfabriek. Ik kijk nu al ontzettend uit naar het tweede deel!


Hoi, ik ben Marije, 23 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Landgoed Rosaville: Het koetshuis / Karin Quint / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2021 / 371 blz. / ISBN 978 90 245 9252 4


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek