Zohra is als vijfjarig meisje getuige van de moord op haar moeder. Verstopt achter de bank ziet ze hoe deze afschuwelijke daad met een bijl wordt gepleegd. Vijfentwintig jaar later is zij een succesvolle consultant bij de Cloverleaf Consultancy Groep. Wanneer ze op het punt staat een groot project binnen te halen, krijgt ze een beangstigend bericht met de afbeelding van een bijl met bloed eraan. Vastbesloten om erachter te komen wie tot zoiets wreeds in staat is, schakelt ze de hulp van Roelant, een privédetective, in. Maar is hij wel te vertrouwen, vraagt ze zich steeds meer af.

Het begin van het boek is in een woord geweldig. De schrijven weet vanaf het eerste moment de juiste spanning te creëren. Hij bouwt op met het jonge meisje dat tv kijkt en dan in al haar onschuld geconfronteerd wordt met iets wat zij niet begrijpt. De sfeer wordt benaderukt door een witte bank die langzaam rood wordt en de geheimzinnigheid door wat met haar mama aan de hand is. Onmiddellijk daarna komt de sprong naar het heden …

Knap vond ik het ook hoe de schrijver de angstige gevoelens van de volwassen Zohra, vertaalt naar die van het kind dat zij al die jaren geleden was.


Zie de vrouw, niet het meisjeAdem in, adem uit

.

Andere gedachten die Zohra heeft en daardoor ‘alleen’ voor de lezer bekend, zijn door het hele verhaal opgenomen. Deze gedachten zijn cursief gedrukt en geven de lezer net wat meer informatie over hoe Zohra over bepaalde situaties denkt.

Het verhaal speelt zich, met uitzondering van een kleine reis naar het buitenland, helemaal af in Nederland op plaatsen die iedereen wel eens heeft bezocht, waardoor het een herkenbaar verhaal is. Het voelt daardoor als een werkelijk gebeurd verhaal en gezien de basis waarop

Klaverblad

is gebaseerd blijkt dat niet zo vreemd. De schrijver heeft zich namelijk laten inspireren door een van grootste vastgoedfraudezaken in de Nederlandse geschiedenis.

Het verhaal wordt vanuit drie perspectieven verteld. Dat van Zohra, Roelant en de alwetende verteller. Omdat Zohra en Roelant veel ervaringen samen delen, worden deze zowel vanuit die van haar als van hem beschreven. Dezelfde situatie beschreven en ervaren vanuit het oogpunt van de ander, geeft heel aparte beschrijvingen die soms ook best grappig zijn.

Het boek is makkelijk leesbaar met eenvoudig taalgebruik. Het zet je als lezer niet echt op het puntje van de stoel, want de pogingen om Zohra’s speurtocht te staken door een geheimzinnige tegenstander, zijn soms net een beetje té veel van het goede.

Klaverblad

is absoluut wel spannend genoeg om het niet te kunnen wegleggen.


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Klaverblad / Floris Kleijne / Uitgeverij Boekerij / 317 blz. / ISBN 9789022591222


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.