Een boek dat zich afspeelt in twee tijdperken heeft vanaf het begin al meer charme. Het is leuk om een verhaal te lezen waarin de dynamiek in de wereld vergeleken wordt met het toen en nu.

In

Het onzichtbare leven van Addie Larue

lees je over een meisje dat niets liever wil dan genieten van het leven. Als ze dood is wil ze een boom worden en hoewel het in de achttiende eeuw gebruikelijk was dat je vroeg ging trouwen, wilde Adeline er niets van weten. Ze was een vrije ziel en genoot van alle kleine dingen in het leven, tot ze op een dag uitgehuwelijkt wordt. Haar grootste nachtmerrie komt uit en als ze het echt niet meer weet, bidt ze tot de goden in het donker, iets waarvoor ze altijd was gewaarschuwd om niet te doen. Ze krijgt de vrijheid die ze altijd verlangd heeft, maar tegen welke prijs? Iedereen die haar ontmoet vergeet haar direct weer en het meisje dat altijd wilde rondreizen, kon alles zien, maar niks achterlaten. In het begin was het een droom, later is het voor Addie alsof haar leven een nachtmerrie is. Tot ze op een dag, een paar eeuwen later, een jongen tegenkomt die haar naam kent! Het lijkt op een droom die uitkomt. Maar of dat ook zo is? Ze heeft inmiddels toch geleerd dat aan al het goeds, iets slechts tegenover staat?


Het onzichtbare leven van Addie Larue

is een prachtig verhaal. De schrijfwijze is haast sierlijk, als het handschrift van iemand met inkt en een ganzenveer. Het verhaal is uitmuntend en het plot is zo goed doordacht dat er geen enkel minpunt in te vinden is.

Het enige ding, dat niet eens erg is, is dat het verhaal soms lastig te begrijpen is. Doordat je meerdere tijdperken door elkaar leest kan het soms verwarrend zijn om te weten met welk tijdperk je op dat moment te maken hebt. En, doordat het zo ouderwets is, zijn ook de woorden anders, ouder. Het is een fantastisch pluspunt voor V.E. Schwab om in een boek geschreven in de 21e eeuw, de vroegere eeuwen zo goed te omschrijven.

Het onzichtbare leven van Addie Larue

is een van de meest hartverscheurende boeken ooit. De schrijfwijze en überhaupt het doen en laten van Addie zorgen er alleen maar voor dat je je beter kunt inleven in het verhaal. Hierdoor zijn de leuke stukjes nog leuker en zijn de zielige stukjes nog zieliger. Neem een ding van me aan, dit boek lees je niet uit zonder een traantje weg te pinken. Zo mooi, echt prachtig, ik kan nu al niet wachten op andere verhalen die op deze manier geschreven zijn. Schitterend.


Mijn naam is Jente Jansen. Ik ben 18 jaar en zit in 6 VWO. Ik ben sinds groep 6 een leesfanaat en ben sinds dat moment ook een echte potterhead (Hufflepuff). Ik sport graag maar vind het heerlijk om in een boek te kunnen verdwijnen. De genre maakt voor mij niet uit, romantiek, sci-fi, oorlog of fantasy? Ik lees het allemaal.

Het onzichtbare leven van Addie Larue / V.E. Schwab / Vertaling: Merel Leene/ Uitgeverij Boekerij / 576 blz. / ISBN 9789022591932


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.