De Boekenweek van Jongeren is in volle gang en ook deze keer is er een 3PAK uitgegeven. Drie schrijvers, Khalid Boudou, Aimée de Jongh en Splinter Chabot schreven/tekenden een kort verhaal voor jongeren. Gratis af te halen in de meeste bibliotheken en boekhandels.


Als we vallen – Khalid Boudou


Mimo en Raf leven op straat en dromen over het einde van deze tijd. Ze doen klusjes voor Tango om aan geld te komen. Illegale kooigevechten lijken verandering te brengen in het hebben van weinig geld. Niets is minder waar.

Een prima kort verhaal over dakloze jongeren welke gevoelig zijn voor geld, voor elkaar opkomen en vriendschap. Prima schrijfstijl, niet te moeilijk of te makkelijk geschreven, maar goed te lezen door jongeren. Het is wel erg voorspelbaar, maar dat wil niet alles zeggen gezien meer verhalen dat zijn. Voor een kort verhaal bevat het een goede spanningsboog.

Passend verhaal voor het 3PAK, ook omdat dit verhaal een deel van jongeren zeker aan kan spreken.


Vroeg donker – Aimée de Jongh


Een filmpje van Iris is de school rondgegaan waardoor ze een tijdje haar huis niet uit is geweest. Vriend Matteo neemt haar mee naar buiten en wil haar helpen.

In deze graphic novel komen de gevolgen van een naaktfilmpje mooi naar voren. Wat mij betreft echt een geode kennismaking met dit genre. Goed getekend, prima tekst en fijne balans. Jammer vind ik wel dat het verhaal enigszins teniet gedaan wordt doordat er teveel verteld wordt in te weinig bladzijden. Het had wat mij betreft langer mogen zijn in dit 3PAK.

Laten we hopen dat lezers vervolgens, net als ik, het nieuwste boek van deze auteur opzoeken:

Dagen van zand.


En de kus kwam – Splinter Chabot


De vriend van Luc, Elias, danst door het leven. Hij is er goed in, maar als je het te veel of te vaak doet dan goed is, kan het te zwaar worden. Hoe leef je als elke dans je laatste kan zijn?

Van


, genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren, genoot ik. Dit kort verhaal was niet helemaal mijn ding. Het voelde voor mij te veel als hetzelfde, met te veel vergezochte bijvoeglijk naamwoorden zoals onderuitgezakte kaasplankresten, treurwilgmoeie mensen, netgedouchtgroene bomen, springtouwlenig en iemand dorpsvriendelijk gedag zeggen.

Hoewel de schrijfstijl van Chabot prettig is, vond ik dit niet prettig lezen. Ik ben erg benieuwd wat jongeren er van vinden, ikzelf vond het te gemaakt overkomen.

In het verhaal zelf komende verschillende onderwerpen naar voren zoals ergens helemaal voor gaan, ook al is het niet meer gezond en voelt het niet meer prettig. Het voelen van een bepaalde ziekte/depressie die je lijf besluipt, maar wat doe je er aan? Wat moet je doen?

Een herkenbaar onderwerp voor een groot deel van jongeren, mogelijk dat het herkenbaar is voor hen.

Al met al op zich een leuk 3PAK met verhalen voor jongeren met herkenbare onderwerpen. Het laatste verhaal vond ik daarentegen iets minder prettig voor jongeren, maar wie weet vinden ze het wel een prettig verhaal en zit ik er naast. Tenslotte behoor ik niet helemaal meer tot de precieze doelgroep en was ik daarom iets minder enthousiast.


Irene:

Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.