Erebos was weg, met de nadruk op wás. De game is ontwaakt na tien jaar en wil dat Nick weer meespeelt in de game. Ook de zestienjarige Derek is uitgekozen als speler. Hoe? De app installeert zich plotseling op je telefoon en computer en laat zich niet verwijderen. Je moet meedoen aan de game, anders verwoest het je leven. Erebos is overal. Is ontsnappen dan nog mogelijk?

Voor Derek is alles nieuw en hij vindt het daarom een spannend spel. Nick daarentegen heeft er een stuk minder zin in. Dat blijkt ook wanneer hij 1700 gemaakte foto’s kwijtraakt die hij gemaakt heeft op een bruiloft als fotograaf. Hij zal de foto’s op moeten halen in Erebos. De game is duidelijk: praat er met niemand over en werk mee. Voor Nick is al snel duidelijk dat Erebos ook dit keer verder gaat dan de game op de computer. Derek ondervindt ook middels opdrachten buiten computer dat Erebos zijn leven overneemt en er consequenties aan opdrachten zitten. Hij weet niet waarom hij bepaalde opdrachten uitvoert, maar doet het wel. Ondanks dat er niet over gepraat mag worden, gaat Nick op onderzoek uit en vindt een manier om te communiceren met een paar oude bekenden.

Net als in het eerste boek schrijft Ursula Poznanski weer met zeer vlotte pen. De game heeft Nick, Derek en andere spelers in de greep. Dit boek had mij weer in de greep. Waarom is Erebos ontwaakt? Wie spelen er allemaal mee? Wat wil Erebos deze keer?

Hoewel ik het plot minder spannend en origineel vond dan het eerste deel is, is het nog steeds erg spannend en weet je net als Derek en Nick zeer weinig. Het leest snel, want het enige wat je weten wilt, zijn antwoorden. Zodanig dat ik om 01:30 nog steeds aan het lezen was. Puzzelstukken vallen uiteindelijk op hun plek, al ging dat bij mij wel sneller dan bij de hoofdpersonages.

Een ander goed punt is dat het boek bij aan het denken zette: hoeveel is eigenlijk van iemand bekend in deze uitgebreide digitale wereld waarin tegenwoordig alles kan? Door dit stuk is

Erebos ontwaakt

ook spannender, want in

Erebos

was dat nog niet. Daarnaast zet de uiteindelijke reden van de opnieuw ontwaakte app ook aan het denken, ook dat is realiteit.

Als je

Erebos

niet gelezen hebt, is dat geen probleem, omdat dit tweede boek prima los te lezen is. Een paar kleine verwijzingen naar het eerste boek helderde voor mij wel iets op gezien ik van het eerste boek niet heel veel meer wist. Poznanski schrijft helder, avontuurlijk en fantasievol. Wie begint met

Erebos ontwaakt

zal het boek zeker origineel en spannend kunnen vinden.

Erebos ontwaakt / Ursula Poznanski / Vertaling Pieter Streutker / Uitgeverij Lemniscaat / 445 blz. / ISBN 9789047 712183


In 2021 zijn een aantal redactieleden de uitdaging weer aangegaan om alle tien genomineerde boeken van de prijs voor Beste Boek voor Jongeren te lezen voordat de Boekenweek van Jongeren begint. Van elke nominatie wordt een (duo/trio)recensie gepubliceerd en na het lezen wordt een tweede voorspelling van winnaars in beide categorieën gemaakt.


Irene

: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.