De 16-jarige Lucy is een dochter van gescheiden ouders en leeft al sinds 3-jarige leeftijd in de veronderstelling dat haar vader haar heeft verlaten en nooit meer naar haar heeft omgekeken. Samen met haar moeder leeft ze een bescheiden leven, terwijl ze ziet hoe haar beste vriendin wél het geld heeft om mooie kleding te kopen. Op school loopt ook niet alles van een leien dakje en dat is te zien aan haar cijfers. Tot haar frustratie merkt Lucy dat ze de laatste tijd stemmen in haar hoofd hoort, die niet alleen maar positief tegen haar praten. Als ze op de kermis de oudere Fraser tegenkomt, lijkt ze eindelijk liefde en acceptatie gevonden te hebben. Ondanks dat Fraser Lucy steunt in haar zoektocht naar haar vader, heeft ook hij zijn problemen. Onder toeziend oog van haar moeder en vriendinnen, lijkt Lucy zich steeds meer te verliezen in haar relatie met Fraser. Waar is de nieuwe versie van Lucy allemaal toe in staat?

In het begin moest ik erg wennen aan de lay-out, aangezien normale, dikgedrukte en schuingedrukte letters elkaar afwisselden per hoofdstuk. Het ene lettertype vertegenwoordigde het overkoepelende verhaal, het andere de geschreven brieven van Lucy’s vader aan Lucy en tot slot waren er gedeelten met de letterlijke gedachten van Lucy of Fraser. Nadat ik daaraan gewend was, kon ik genieten van de inhoud, die gedurende het verhaal steeds meer ‘dark and twisty’ werd. De mate waarin Lucy zichzelf verliest onder invloed van Fraser, maakt dat dit verhaal uiteindelijk geen lichte kost is. ‘Verstoten’ is dan ook deels gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ‘Bonnie en Clyde’ van Nederland, een duo dat een aantal jaar geleden door het land ging met zeer gewelddadige overvallen.

Al snel kom je als lezer achter het feit dat Lucy stemmen hoort in haar hoofd, wat doet vermoeden dat ze misschien wel een psychiatrische aandoening aan het ontwikkelen is. Deze stemmen werken Lucy vooral tegen in haar dagelijks leven. Met dit verhaal wil Sterre Collins dan ook een beeld schetsen van hoe zeer kwetsbare jongeren met een onderliggende psychiatrische aandoening zich kunnen verliezen in een crimineel circuit. In mijn rol als coassistent in de psychiatrie heb ik veel van deze kwetsbare jongeren gezien, waardoor ik helaas kan zeggen dat, ook al is dit specifieke verhaal fictie, dit nog te vaak voorkomt in de huidige maatschappij. Het is dan ook schrijnend om te zien hoe geestelijke of psychiatrische hulp voor veel jongeren te laat komt, met niet zelden een slechte afloop. Naast dat dit boek spannend en aangrijpend is om te lezen, is het vooral die boodschap van Sterre Collins, die ik in deze recensie wil benadrukken.

Dit boek heeft meer diepgang dan menig andere Young Adult, waardoor het wat mij betreft ook voor ouder publiek geschikt zou zijn. Sterre Collins, de pseudoniem van schrijfster Esther Boek, heeft met ‘Verstoten’ een gewaagd eerste YA boek uitgebracht, met in de hoofdrol een ontzettend belangrijk maatschappelijk thema.


Hoi, ik ben Marije, 23 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Verstoten / Sterre Collins / Uitgeverij Hamley Books / 2021 / 339 blz. / ISBN 9789463967884


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.