Zayneb is de enige moslim in haar klas, en daardoor is ze het mikpunt van de racistische/islamofobe opmerkingen van haar docent. Dat maakt haar heel kwaad. Zo kwaad dat ze uiteindelijk geschorst wordt. Ze vertrekt naar haar tante in Doha in Qatar, waar ze zichzelf belooft dat ze gaat proberen om minder confronterend te zijn. Ze heeft namelijk met haar actie ook haar vriendinnen in de problemen gebracht.

Op het vliegveld van Londen zit ze tegenover een jongen, genaamd Adam. Hij gaat ook naar Doha, om zijn familie te bezoeken. Adam heeft een geheim, wat hij nog aan niemand heeft verteld. Hij heeft multiple sclerose (MS), dezelfde ziekte waar hij zijn moeder aan verloren is.

Beide karakters hebben een wonderen en rariteiten dagboek. Hier schrijven ze regelmatig in. Na hun korte ontmoeting op het vliegveld, en later in het vliegtuig, volgt er een verzameling van wonderen en rariteiten. Ik vond het heel tof dat het wonderen en rariteiten dagboek zo veel naar voren kwam. Het verhaal wordt echt verteld aan de hand van fragmenten uit hun dagboeken.

Dit verhaal is prachtig en krachtig. Een verhaal dat draait om vriendschap en liefde, maar waar nog veel meer belangrijke onderwerpen besproken worden, zoals racisme en ziekte. Ik vond het erg sterk dat de islam zo’n grote rol speelt in dit boek. Door het verhaal heen leer je de hoofdpersonen kennen en het verhaal laat heel mooi zien hoe ze hun geloof inrichten. Zayneb, die een hoofddoek draagt, Adam en zijn familie die bidden. Deze kijkjes in hun leven geloof vond ik erg mooi om te lezen.

Het boek geeft je inzicht in het racisme dat Zayneb in haar leven tegen komt. Hoe haar docent telkens over ‘de moslims’ begint. Ook zie je hoe personen om haar heen haar willen tegenhouden als zij het onrecht wil benoemen, dat diezelfde mensen haar vertellen dat ze zich stil moet houden, omdat ze het anders alleen maar erger maakt. Het is zo ontzettend oneerlijk dat het zo gaat. Ik werd gewoon boos door het lezen van die passages.

Het boek is geschreven aan de hand van dagboekfragmenten. Je leest zelfs mee in de dagboeken van Zayneb en Adam. Hierdoor voelden de personages heel erg dichtbij en levensecht. Vanaf de eerste bladzijde had ik een band met de personages en leefde ik enorm mee met ze. Wat een sterke personages zijn het en wat zijn ze goed uitgewerkt.

Ben je op zoek naar een verhaal over vriendschap en liefde? Lees dan dit boek! Ben je op zoek naar een boek dat grote maatschappelijke thema’s aansnijdt? Lees dan dit boek! Ben je op zoek naar gewoonweg een prachtig verhaal? Ook dan geldt: lees dit boek!

Liefde van A tot Z / S.K. Ali / Vertaling Gerdien Beelen / Uitgeverij Van Goor / 2020 / 352 blz. / ISBN 9789000374564


Marieke:

een 23-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft haar al veel gebracht. Zo is ze al een poosje redactielid bij De Leesfabriek en is ze zelf ook een boekenblog begonnen, genaamd Marieke’s Books.


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.