Als Merle hoort dat haar hippie-oma haar enige bezit, het oude statige huis op de rotsen van Cornwall, heeft verkocht aan een investeerder, vreest ze dat de oude vrouw het slachtoffer is geworden van een harteloze oplichter. Hoewel Merle – een succesvolle internetondernemer en no-nonsensetype – gemengde gevoelens heeft over de kleurrijke leefstijl van haar artistieke, hasjrokende oma, besluit ze toch af te reizen naar het kleine dorpje waar ze als kind vele zomers doorbracht. Want als het om zaken gaat, beschouwt ze zichzelf als de aangewezen persoon om haar oma bij te staan.

Eenmaal aangekomen blijkt de investeerder James Miller te zijn, de pestkop van het dorp die vroeger kwallen in haar zwembroek duwde. Dat maakt Merle dubbel gemotiveerd om hem een lesje te leren. Helaas blijkt hij ook de kleinzoon van haar oma’s nieuwe grote liefde te zijn, wat de situatie ingewikkeld maakt. Helemaal als ze min of meer gedwongen wordt om samen met hem een verrassingsbruiloft te organiseren voor de bejaarde geliefden.

Charlotte de Monchy is al een aantal jaren een van mijn favoriete Nederlandse schrijfsters. Ik las nooit heel veel in het Nederlands en verkoos meestal boeken in het Engels, maar de laatste jaren zijn er zoveel goede feelgood schrijfsters vanuit ons eigen land gekomen dat ik er niet meer onderuit kom. De Monchy is er daar zeker een van. Ik hou van haar verhalen die zich over het algemeen in andere landen afspelen, en vooral dat ik me dan even zelf in een ander land kan denken.


Beter laat dan nooit

is er zeker weer zo eentje. Cornwall staat al jaren op mijn verlanglijst om te bezoeken nadat ik al heel wat gebieden in Groot Brittannië heb mogen bezoeken. Mijn zusje bezocht Cornwall een aantal jaren geleden en door dit boek kon ik me er toch even wanen. Langs de mooie kusten, de hoge kliffen en vooral het echte Engelse weer. Tot nu is er nog niet een boek wat minder is dan het boek ervoor. Ik ben met Charlotte al in Ierland, Schotland, Bali, Canada en nu weer in Cornwall geweest. Het is iedere keer weer een nieuw feestje.

In eerste instantie komt het verhaal wat moeizaam op gang, alsof de schrijfster niet goed weet in welke richting ze wil gaan. Dit verandert echter al snel wanneer Merle in Cornwall is en het verhaal losbarst. Ze komt James weer tegen, haar aartsrivaal van al de zomers die ze in Cornwall doorbracht in haar jeugd. James die een plaaggeest was en ooit zelfs een kwal in haar zwembroek stopte om haar te plagen. En dat is niet het enige. Buiten het feit dat hij de investeerder is die het huis van haar oma heeft gekocht, blijkt hij ook nog de kleinzoon te zijn van de nieuwe liefde van haar oma.

Merle heeft eigenlijk helemaal geen zin om naar Cornwall te gaan, want haar internet bedrijfje loopt goed en ze is er druk mee bezig. Ook Jessie, een dokter die haar drukke baan in Londen heeft opgegeven om rust te vinden en in haar vrije tijd het liefst naar operaties kijkt op YouTube, steelt de show. De twee vrouwen weten duidelijk wat ze willen en laten dit ook merken. Ze hebben beiden hun moeilijkheden maar vinden goede steun bij elkaar.

Hun complete tegenpolen zijn James, een zakelijk man die alles doet voor zijn opa en zijn familie, en Zach, die het bijgebouwtje huurt op het land van Merle’s oma. Beide mannen gaan voor hun vrouwen en zullen alles op alles zetten om hen te laten merken dat ze niet alles alleen hoeven te doen. Dat kunnen ze, maar ook zij mogen leunen op een ander. Al met al was het een boek waar ik doorheen vloog zoals ik altijd bij de boeken van de Monchy heb. Ik begon aan het boek en heb het in één ruk uitgelezen, wat was het weer een fijn boek!


Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 31 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Beter laat dan nooit / Charlotte de Monchy / Uitgeverij Boekerij / 2021 / 336 blz. / ISBN: 978 902 2592 694


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.