Het einde van de oorlog nadert in 1945 in het Duitse Wiesbaden. Tijd om naar de toekomst te kijken, zo vindt ook Hilde Koch. Café Engel is al decennialang in handen van haar familie. Vastbesloten als ze is wil ze het familiebedrijf in ere herstellen. Een onverwachte bezoeker brengt alleen een geheim met zich mee dat de verhoudingen op scherp stelt binnen de familie.

Hildes droom is een dikke pil van maar liefst 480 bladzijden. Het is voor mij meestal een kwestie van beginnen nadat ik mij steevast afvraag hoe ik zo’n dik boek ga lezen. Eenmaal begonnen wordt direct duidelijk dat Marie Lamballe een redelijk vlotte schrijfstijl heeft en je snel de eerste hoofdstukken gelezen hebt. Door de vele namen die worden genoemd, is het wel even inkomen.

De achterflap doet vermoeden dat het voornamelijk het verhaal van Hilde is. Dat is ook waar, maar daarnaast lees je vanuit nog vier andere personages. Deze verhalen maken het verhaal enerzijds sterker, anderzijds had veel informatie hiervan wat mij betreft op een andere manier verwerkt kunnen worden. De perspectieven van Julia en de Fransman vond ik wel interessant, maar voelde voor mij niet als een waardevolle toevoeging. Mogelijk dat deze personages in de latere delen wel meer van belang zijn. Het perspectief van de vader van Hilde, Heinz, geeft een goede inkijk in een gevangenenkamp, maar zijn verhaal werd voor mij steeds minder interessant door zijn steeds onsympathiekere houding. Hoewel dat ook weer erg goed te begrijpen is door wat hij meemaakt. Net als het verhaal van Luisa zet het hoe dan ook de familieverhoudingen op scherp.

Een pluspunt aan dit verhaal is de situatie tijdens de oorlog en de nasleep ervan in Duitsland. Ook daar was het niet makkelijk en waren er goede en slechte mensen. Over de komst van de Amerikanen nog niet gesproken. De passie en liefde die Hilde en haar moeder voor Café Engel voelen, was ook voelbaar bij mij als lezer en daarom ben ik benieuwd naar hoe dit verder gaat.

Zoals eerder gezegd is de schrijfstijl van Koch redelijk vlot. Sommige stukken vond ik redelijk langdradig, andere stukken lazen net iets te snel. Hierdoor leek het alsof er soms stukken overgeslagen werden en veel later, via een ander perspectief, ineens weer aan bod kwamen.

Het is algemeen bekend dat eerste delen vaak (lang niet altijd!) een opstart zijn naar de vervolgdelen. Bij

Hildes droom

leek dat ook, al miste ik in dit boek wel meer actie of enige vorm van spanning. Het maakte dat dit gehele eerste deel een inleiding leek, zeker omdat ‘het geheim’ al wel erg snel duidelijk was. De laatste 80 bladzijden daarentegen lazen énorm snel. Ondanks dat ben ik wel nieuwsgierig geraakt naar het vervolgdeel. Ik ben benieuwd hoe de wederopbouw van Café Engel gaat zijn, hoe het de personages zal vergaan en ook naar de verhalen van de perspectieven die ik minder goed uit de verf vond komen in dit boek.

Mocht je een liefhebber zijn van boeken waarin realiteit, liefde, vriendschap, drama en intriges centraal staan, dan zal dit zeker een boek voor jou kunnen zijn!

Hildes droom / Marie Lamballe / Uitgeverij Boekerij / 2021 / 480 blz. / ISBN 9789022 592755


Irene

: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.