Wanneer Willow een telefoontje krijgt van haar oudste zus Ottie om te vertellen dat hun vader op sterven ligt, racet ze van Dublin naar het kasteel waar haar familie woont. Ze rijdt in een ruk door, door de nacht, wanhopig om haar vader nog te zien voor het te laat is. De schok die de drie zussen, Ottie, Pip en Willow voelen wordt gecombineerd met het verdriet van hun moeder. Declan Lorne, de 29ste ridder van Ierland, is er niet meer. Deze schok wordt nog eens gevoeld wanneer het testament wordt voorgelezen.

Willow is al drie jaar niet meer thuis geweest, weggelopen na een ruzie met haar ouders. Ineens is het kasteel van haar en kan ze er mee doen wat ze wil. Het kasteel is 700 jaar oud en is behoorlijk toe aan renovatie. Er is echter geen geld om dit te bekostigen en het enige wat Willow kan doen is het kasteel verkopen. Haar zussen krijgen ieder een gedeelte en haar moeder, die het kasteel al meer dan dertig jaar haar thuis noemt heeft een huis gekregen op een ander gedeelte van het landgoed. Willow wil niets liever dan zo snel mogelijk van het kasteel af en dan weer terugkeren naar Dublin waar ze thuishoort. Maar is het wel zo gemakkelijk? Het geheim dat Willow liet breken met haar familie hangt nog steeds boven hun hoofd, en ook haar moeder en Ottie lijken geheimen te hebben. Zal het leven ooit nog wel hetzelfde zijn?

Wanneer er een groot feest wordt georganiseerd in het kasteel kan dit het einde van de familie betekenen – of is het juist een nieuw begin?


De Ierse Erfenis

door Karen Swan speelt zich af in een fictief dorpje in Ierland met een van de vele kastelen als inspiratie. Ik ben zelf jammer genoeg nog nooit in Ierland geweest, deze staat nog altijd op het lijstje, wellicht zodra we weer op reis mogen? Ierland is wel een land dat me altijd getrokken heeft net als de andere landen in het Verenigd Koninkrijk. Dit boek was het perfecte excuus om me even helemaal in de sfeer van het land te wanen.

De drie zussen en hun moeder hebben het niet gemakkelijk, al helemaal niet na de dood van hun geliefde vader en echtgenoot, maar ze slepen zich er doorheen. Gaandeweg het boek vordert leer je de personages steeds beter kennen en kon ik me steeds meer verliezen in het boek. Ik voelde de regen op de ramen, voelde de wind suizen om het huis en kon de zee bijna ruiken.

Ondanks dat het boek zich afspeelt in de maand richting de kerst kon ik me dat niet helemaal voorstellen. Zo werd er een soort marathon gehouden langs de kust door barre omstandigheden, waar ik die decembermaand dan weer wel kon voelen, komen er ook mensen kamperen op de camping van Ottie. Niet om het een of ander, maar ik kan me iets heel veel fijners bedenken dan kamperen aan de Ierse kust in december!

Dit was het eerste boek van Karen Swan dat ik gelezen heb, maar ik vond het zo’n mooi boek dat ik zeker nog meer van haar ga ontdekken. In het Nederlands zijn er nog maar twee andere boeken van haar vertaald, maar gelukkig lees ik net zo lief in het Engels en daar zijn er dan weer wel een aantal meer.

Al met al vond ik

De Ierse Erfenis

een aanrader voor iedereen die houdt van een beetje drama. Een aanrader, want het leest zo lekker weg. Een aanrader, want je kan je even in een ander land wanen en even vergeten wat er allemaal gebeurt in de wereld op het moment.


Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 31 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

De Ierse erfenis / Karen Swan / Vertaling Ireen Niessen / Xander Uitgevers / 2020 / 480 blz. / ISBN 978 940 1613 477


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.