IJskoud

De directie en aandeelhouders van Snoop, een populaire muziek-app, komen in een luxe skioord samen om in een afgelegen chalet de overname van het bedrijf te bespreken. Deze overname zou voor iedereen veel geld opleveren, maar niet iedereen is het met de verkoop eens. Voordat er een beslissing genomen wordt, besluit het team, in verband met de voorspelde slechte weersomstandigheden, eerst nog te gaan skiën. Dat loopt voor een teamlid slecht af. Er volgen lawines waardoor het chalet van de buitenwereld blijkt afgesloten. De overgebleven personen en het gastteam krijgen met meer onverwachte dodelijke slachtoffers te maken. Is er een moordenaar in hun midden?

‘Een voor een’ begint met een beschrijving van de zeven hoofdpersonen. Hierna volgt een nieuwsbericht van de BBC waarin melding gemaakt wordt van vier doden. Hierdoor besef je al vanaf het begin, dat er heel wat staat te gebeuren, nadat het eerste slachtoffer is gevallen.

De hoofdstukken worden vanuit de ik-vorm van twee personen, Liz en Erin, geschreven. Dat was in het begin best wel verwarrend, want juist deze twee waren niet opgenomen in de beschrijving. Omdat zoveel personen tegelijkertijd in het boek geïntroduceerd werden, heb ik diverse keren terug moeten bladeren naar het overzicht om te lezen wie ook al weer welke functie bekleedde binnen Snoop.

De hoofdstukken zijn kort en hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer je het benauwende gevoel krijgt dat het lastig ontsnappen is uit deze situatie. In het door de lawine bedolven chalet wordt het naarmate de tijd verder gaat steeds kouder, en de angst om dood te gaan groeit.

Deze beklemmende toestand wordt heel goed beschreven. En vooral in de laatste, soms heel korte hoofdstukken, die over en weer gaan tussen enkele overlevers, is de spanning te snijden. Knap hoe je als schrijfster zo in de huid van totaal verschillende personages kunt kruipen.

Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik niet vanaf de eerste pagina al in het verhaal werd getrokken. Daar vond ik het net iets te verwarrend voor. De spanning wordt langzaamaan opgebouwd en komt ongeveer op 1/3 van het boek en dan …. laat het je niet meer los tot het einde.


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Een voor een / Ruth Ware / Vertaling Hanneke van Soest / Uitgeverij Luitingh Sijthoff / 364 blz. / ISBN9789024 592487


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.