Bloedgevaar

is het vierde boek uit de

Vic Falls-reeks

, geschreven door Kate Kriske. Kate Kriske is het internationaal goed klinkende pseudoniem van Kathleen Stas en Kris Geluykens.

In de

Vic Falls Missions

gaan een team van jongeren met een beperking op missie om het onrecht te bestrijden. In bloedgevaar krijgen we eerst een korte voorstelling van alle personages. Dit is best wel handig voor als je de vorige boeken uit de serie niet gelezen hebt. Verder start het verhaal meteen met een nabespreking van de vorige missie. Als je het vorige boek niet las heeft dit absoluut geen meerwaarde en kan het als storend ervaren worden, omdat je niet weet waarover het gaat. Ook ken je de onderlinge band tussen de personages nog niet.

In

bloedgevaar

wordt het team – dat de naam SPAT draagt – opgedeeld in drie verhaallijnen.

Victoria (Vic), Marcus en Delphine gaan naar Japan om de politie undercover bij te staan in een bedreigingszaak. Jiro Kinoshi, de jongste zoon van de eigenaar van een manga-uitgeverij wordt met de dood bedreigd. Het bedrijf staat aan de vooravond van zijn 100

ste

verjaardag. Dat wordt gevierd met een groot feest op een privé-eiland, waar ook een nieuwe opvolger zal worden aangeduid.

Deze verhaallijn beslaat eigenlijk het grootste deel van het boek.

Li-Jang en Imana blijven thuis, in Londen, en houden een oogje in het zeil op een reeks musical voorstellingen waar er inmenging van extreemrechtse elementen wordt gevreesd.

Ik vond deze verhaallijn helemaal overbodig aan het verhaal. Er zat niet echt spanning achter, en ik had niet door waar de auteurs met deze verhaallijn naar toe wouden. Het leek alsof ze nog snel een bezigheid voor deze twee personages moesten verzinnen. Voor iemand die de personages nog niet kent uit de vorige boeken, hadden ze er dus evengoed niet in kunnen zitten.

David gaat samen met begeleider Marvin naar Las Vegas waar hij mag deelnemen aan het grootste ethische hackerscongres.

Het verhaal dat hier vertelt wordt staat los van de gebeurtenissen in Japan of Londen. Maar hier weten de auteurs wel een duidelijke richting uit te gaan met de nodige mysterie en spanning.

Ik vond het fijn te lezen dat de auteurs een serie hebben geschreven over mensen met een beperking, en zo inclusie in de verf zetten. Ze leggen in de verhalen de nadruk op de mogelijkheden en specifieke kwaliteiten van deze jongeren in de plaats van ze zielig of minderwaardig te maken. Tijdens het lezen vergeet je zelfs af en toe dat het jongeren met een beperking zijn.

De personages worden niet tot in detail uitgewerkt. Je moet de sterktes van dit boek dan ook gaan zoeken in de verhaallijn en de opgebouwde spanning, eerder dan in de ontwikkeling van de karakters.

Ik had wat moeite met het onthouden van alle namen van de Japanse familie van Jiro. Het duurde echt een hele tijd voor ik die mensen uit elkaar kon houden.

Bovendien vond ik het echt storend dat Victoria’s naam steeds afgekort werd tot Vic. Ik ben meerdere keren gaan kijken in het begin of er nu wel of niet een ‘Vic’ in het team zat, en of dit een jongen of een meisje was.

Maar het verhaal zelf zit wel goed in elkaar met de nodige undercover scènes, gadgets, spannend stunt- en gevecht scènes en exotische plaatsen. Bovendien wordt je meermaals op het verkeerde spoor gezet waardoor het einde verrassend uitdraait.

Het verhaal leest vlot en het tempo ligt door de opgebouwde spanning erg hoog. Bovendien weten de auteurs ons op het puntje van onze stoel te krijgen door regelmatig gebruik te maken van cliffhangers.


Bloedgevaar

is een avontuurlijk spionnengevaar dat vlot leest, al komt het verhaal het beste tot zijn recht als je ook de vorige delen van de Vic Falls-serie las.

Bloedgevaar / Kate Kriske / Uitgeverij Van Halewyck / 2019 / 205 blz. / ISBN 9789461319739Anna:

Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.