Welkom bij Hotel Flanagans! Het hotel waar kristallen kroonluchters een zachte gloed over fluwelen sofa’s werpen terwijl de Londense high society elkaar ontmoet in de salon. Het is een ramp als je geen uitnodiging krijgt voor de feesten van Linda Lansing, de directrice. Linda zelf voelt zich niet altijd thuis in Londen, haar hart is nog altijd in het Zweedse dorp Fjällbacka. Het is niet altijd gemakkelijk als vrouwelijke, alleenstaande eigenares in Londen. Sinds ze het hotel van haar overleden vader heeft overgenomen is ze verwikkeld in een machtsstrijd met haar twee neven om het hotel. Als een van haar neven haar mededeelt dat 1960 het jaar voor hem gaat worden, beseft ze dat er meer nodig is om het hotel te redden. Hoeveel is het levenswerk van haar vader het waard om op te geven?

Goede herinneringen heb ik aan hotels in eerdere jaren, door fantastische kostuumdrama’s op tv. Denk bijvoorbeeld aan het Spaanse Grand Hotel. Mij overhalen om dit boek te gaan lezen was dus helemaal niet nodig. Eenmaal begonnen in het boek ben je al snel een tiental pagina’s verder door de fijne sfeer en vlotte schrijfstijl van Asa Hellberg.

De lezer volgt Linda in de jaren ’60, met enkele flashbacks naar het jaar 1949, daar waar het allemaal begon. Zijzelf in Zweden, haar zieke vader in Londen en haar neven die zichzelf betere eigenaren vinden van het hotel. De wederopbouw van het hotel na de Tweede Wereldoorlog gaat haar goed af, maar op privégebied levert ze veel in. Zo overlijdt onder andere haar steun en toeverlaat, haar oma.

De meerdere perspectieven zijn in dit boek van meerwaarde. Linda kent bijna alle medewerkers, maar werkt niet met iedereen direct samen. Zo volg je personeelsleden Emma en Elinor, vrouwen met dromen, maar zij worden door religie en huidskleur regelmatig tegengewerkt.

In het verhaal komt mooi naar voren dat ook mensen om Linda heen, haar graag willen ondersteunen. Vriendin Mary helpt haar maar al te graag aan een man, maar helpt ook met het hotel. Naast de liefdevolle mensen om haar heen, zie je ook dat Linda (en het hotel) groeit.

Hellberg verwerkt daarbij meerdere onderwerpen in het verhaal die passend zijn bij het tijdsbeeld. Op dat moment krijgt het verhaal meer diepgang en wil je als lezer weten hoe het met iedereen afloopt. De laatste tiental pagina’s gaan in sneltreinvaart en wat mij betreft net een paar kilometer te hard. Gebeurtenissen en ontknopingen volgen elkaar erg snel op.

Dit is een roman zoals deze hoort te zijn: drama, intriges, bedrog en liefde. Ondanks dat het einde snel ging, was het wel hartverwarmend en zeer ontspannend om te lezen. Inmiddels heb ik mij laten vertellen dat er een tweede deel komt en daar kijk ik zeker naar uit!

Welkom bij Hotel Flanagans / Asa Hellberg / Xander Uitgevers / 2021 / 352 blz. / ISBN 9789401 666060


Irene

: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.