Wanneer de huisgenoot van jonge modeontwerper Sem gaat verhuizen, moet hij op zoek naar iemand die het huis met hem wil delen. Donna is zijn beste vriendin sinds kleins af aan en al gauw dringt zij zich op als nieuwe huisgenote. Sem merkt dat Donna wel erg aanhankelijk is en hij vraagt zich af of samenwonen wel zo’n goed idee was. Donna daarentegen kan haar geluk niet op en is blij dat ze eindelijk op zichzelf woont, en dan ook nog zo dicht bij Sem! Als Sem de leuke Noah ontmoet en verliefd op hem wordt, roept dat veel jaloezie op bij Donna. Vanaf dat moment vinden er mysterieuze en gevaarlijke voorvallen plaats binnen het huis. Kunnen Donna en Sem elkaar nog vertrouwen? En wat is er in het verleden gebeurt, dat bij hen beiden littekens heeft achtergelaten?

Susanne Koster begint dit boek vrij onschuldig: twee beste vrienden die gaan samenwonen, wat kan daar nou mis gaan? Afwisselend lezen we vanuit het perspectief van Donna of Sem, waarin al gauw duidelijk wordt dat Donna regelmatig kampt met aanvallen van hoofdpijn. Daarbij ging het mij ook al dagen dat er iets in het verleden is gebeurd met Donna, waardoor zij niet meer de oude is. Echte alarmbellen gingen op dat moment echter nog niet rinkelen. De eerste pagina’s lezen dan ook rustig door, waarbij het lijkt alsof je een boek leest over een vriendschap met ups en downs.

Dan slaat de sfeer om en wordt de inhoud steeds grimmiger. Je krijgt het gevoel als lezer dat er iets gaande is, maar wie of wat precies de boosdoener is, laat nog op zich wachten. Dit onheilspellende gevoel is essentieel om over te brengen als schrijver, want dat is precies waarom ik zo snel door wilde lezen. Langzamerhand vallen de puzzelstukken op hun plek en weet de lezer op het eind van het boek wel hoe de vork in de steel zit. De spanning houdt echter aan: loopt dit verhaal wel goed af?

Het boek is gebaseerd op een vrij onbekend thema, namelijk de lange termijn gevolgen van traumatisch hersenletsel. Het is alom redelijk bekend dat hersenletsel nog voor een lange tijd kan zorgen voor lichamelijke klachten. Met dit boek geeft Koster echter een podium voor een andere vorm van hersenletsel: persoonlijkheidsveranderingen en psychiatrische problematiek. Koster heeft naar mijn idee hiermee een zeer originele invalshoek genomen voor een young adult thriller, die mij op het eind kippenvel bezorgde.

Al met al heeft ‘Alles voor jou’ mij zeer positief verrast en had ik niet gedacht dat het mij zo in de greep zou houden. Het is Susanne Koster gelukt originaliteit en herkenbaarheid te combineren tot een heel fijne leeservaring!


Hoi, ik ben Marije, 23 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Alles voor jou / Susanne Koster / Uitgeverij Clavis / 2020 / 259 blz. / ISBN 978 90 448 3968 5


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.