Slaap lekker

Paul komt na 25 jaar terug naar zijn vroegere woonplaats, Gritten. De voornaamste reden voor zijn terugkomst is dat zijn moeder op sterven ligt. Soms is zij erg verward maar andere momenten helder; tijdens deze ogenblikken schrikt hij van wat zij hem vertelt.

Door haar verhalen wordt hij eraan herinnert wat er jaren geleden gebeurd is en de reden van zijn vertrek toen. Het verhaal van Paul wordt in twee tijden vertelt, dat van het heden en dat van 25 jaar geleden. Toen was hij goede vrienden met James, een wat verlegen jongen. Dat veranderde toen James vrienden werd met Charlie en Billy.

Zij leerden hen hoe zij lucide konden dromen. Dat is jezelf in een droomstaat brengen waarin je de droom kunt beheersen en waarvan het effect ook in de ‘echte’ wereld wordt beleefd.

Paul ontmoet rond die tijd Jenny, op wie hij verliefd wordt.

Tegelijkertijd onderzoekt agente Amanda de moord op een tiener door twee van zijn klasgenoten. Een situatie met veel overeenkomsten met die van al die jaren geleden. Toen verdween een van de verdachten in het niets. Welke rol speelt deze persoon bij de moorden van nu?

En dan is er ook nog het donkere, dichte bos om de verlaten stad Gritten heen, wat toen, maar ook nu weer, angstaanjagend is.

De beschrijving van de droomwereld en de realiteit overlappen elkaar op een bijzonder manier. Door de langzaam opbouwende benauwende sfeer lukt het de schrijver om een griezelige omgeving te creëren, die in het ‘nu’ en ‘eerder’ worden beschreven.

Deze twee tijdsperioden zijn duidelijk en goed gescheiden door de hoofdstukindeling.

Als lezer krijg je een beeld van de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon Paul, die door de schrijver goed worden weergegeven. Ook het onverwerkte verdriet van agente Amanda past mooi in het verhaal. En hoe zij dit aan het einde van het verhaal een plek weet te geven.

Pauls verhaal wordt vanuit de ik-persoon geschreven. De anderen worden vanuit de alwetende vertellen geschreven.

Naar het einde van het verhaal toe vond ik het allemaal opeens wel heel erg snel gaan, in vergelijking tot de langzame en uitvoerige opbouw van het begin. Dat einde had voor mij veel langer mogen duren. Het was allemaal wat gehaast volgens mijn idee. Van het begrip lucide dromen had ik nog nooit gehoord, maar het bestaat dus wel echt. In

De schaduwvriend

wordt deze vorm van dromen uitgebreid met incubatie. Anderen kunnen in jouw droom deze beïnvloeden.

De schaduwvriend is echt een aanrader om te lezen, maar niet vlak voordat je gaat slapen. Je weet maar nooit wat er in jouw dromen allemaal gebeurt.


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 6e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Ik kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta: leesvoer. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

De schaduwvriend / Alex North / Vertaling Iris Bol en Marcel Rouwé / Uitgeverij Ambo|Anthos / 2020 / 380 blz. / ISBN 9789026 353598


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.