Door Valerie en Irene

Op Instagram wordt auteur Juliëtte Heugen, die je kent onder de naam Emma Anna, steeds bekender. Je kent haar misschien van de duologie

Kom naar huis

en

Blijf bij mij

of van haar nieuwste boeken

Sprakeloos Verliefd

en

Tot onze wegen scheiden.

Daarnaast schreef ze een paar fantasyboeken waaronder

Hart van het beest

. Morgen komt haar nieuwste boek uit,

Ooit in september,

en daarom is het tijd voor een paar vragen aan Juliëtte.


Voor wie je nog niet kent, wie ben je?


Ik ben Juliëtte en schrijf onder de namen Emma Anna en J.M. Anna. Ik ben 27, heb drie kinderen en ik schrijf romance verhalen. Zelf lees ik ook veel romance, maar af en toe ook een thriller. Hoewel ik ook daarin toch wel hoop op een romantische verhaallijn. Die is vaak niet aanwezig trouwens. Romance is mijn favoriete genre om te schrijven en daardoor heb ik nog geen verhaal geschreven zonder een romance. In mijn fantasyverhalen is dit uiteindelijk ook de rode draad.


Hoe/wanneer ben je begonnen met schrijven?


Schrijven doe ik al sinds ik kan schrijven. Vroeg keek ik op Ketnet altijd

Beestenbos is boos

. Naar aanleiding daarvan schreef ik zelf verhalen, maar echt boeken schrijven doe ik pas sinds 2017.


Kun je iets meer vertellen over het ontstaan van Lou & Oliver?


Ik wilde altijd al een queer boek schrijven, maar ik dacht altijd dat ik zou beginnen met een biseksueel meisje. Dat liep toch anders. Ik begin namelijk altijd met de personages. Lou is gebaseerd op een acteur en Oliver op een bandlid. De acteur zie je wel terug in zijn personage denk ik, ook zijn real life carrière is lichtjes op de carrière van Lou gebaseerd. Oliver is schrijver en ik zei altijd dat ik nooit een schrijver als personage zou doen. Nu paste het heel goed dus heb ik het toch maar gedaan. Ik kon me goed met hem identificeren, merkte ik.

Om personages compleet te krijgen, zet ik foto’s in een documentje naast elkaar. De personages vul ik aan door op te schrijven wie ze zijn en wat hun achtergrond is. Ik weet niet meer hoe ik erop ben gekomen om het verhaal zich tijdens de opnames van een serie te laten afspelen. Het was een uitprobeersel. Ik was van tevoren al aan twee andere boeken begonnen, maar dat lukte niet, ik voelde het niet. Toen dacht ik: ik ga eens twee mannen proberen. Dat is toch wel heel anders, dacht ik, maar dat was het eigenlijk niet. Het was hetzelfde, maar had wel iets speciaals, want de dynamiek tussen de twee mannen vind ik heel erg leuk, zeker de humor.


Wat maakt dit boek anders dan je eerdere boeken?Ooit in september

is meer personagegedreven dan mijn andere boeken. In de andere boeken is meer plot aanwezig, denk ik, en hier draait het vooral om Lou en Oliver.

In dit boek draait het om het feit dat veel onderwerpen niet commercieel acceptabel zijn. Veel acteurs komen niet voor hun homoseksualiteit uit, omdat ze dan geen hoofdrollen meer krijgen. Mijn inspiratie voor dit conflict was een interview met homoseksuele acteurs.


Je schrijft best snel en hebt vorig jaar meerdere boeken uitgebracht. Hoe doe je dat?


Eigenlijk schrijf ik te veel, maar eind 2019, begin 2020 was ik zwanger waardoor ik super veel geschreven heb. Ik had veel tijd en zocht veel afleiding. Afgelopen jaar bracht ik daardoor vier boeken uit.


Waar haal je je inspiratie vandaan?


Soms uit een film of uit een ander boek. Meestal ontstaan mijn ideeën uit integrerende personages. Mijn schrijven is gebaseerd op bestaande of fictieve mensen, vanuit daar werk ik het uit. Soms zoek ik achtergrondinformatie op over een (bestaand) persoon. Dan neem ik kleine dingen mee uit diens leven en vanzelf ontstaat dan een geheel eigen personage met eigen kenmerken. Vanuit dat personage kijk ik vervolgens naar wat iemand heeft meegemaakt en wat zijn thema of achtergrond is.


Welk boek is je het meest bijgebleven?


Dat zeg ik met elk nieuw boek, maar voor nu zeker

Ooit in september

. Tot nu toe is dat mijn hoogtepunt. Waarom? Omdat de afgelopen jaren schrijven ook een beetje een moetje geworden is. Soms was ik er wel klaar mee, maar moest ik toch doorzetten. Ik ben eigenlijk best onzeker over mijn eigen schrijfwerk, maar niet bij dit boek. Niemand kan mij dit keer vertellen dat het niet goed is. Ik vind het mooi en dat is de eerste keer dat ik dat heb bij een verhaal. De personages zijn zo gaan leven, zo in mijn hart gekropen.

En toch vind ik het heel belangrijk wat andere mensen van mijn verhaal vinden. Ik kan me rot voelen door een slechte recensie en daarin moet je vooral groeien, een dikke huid creëren. Daar ben ik wel beter in geworden, vergeleken met een paar jaar geleden. Ik ben gevoelig voor commentaar of meningen van anderen. Ik ben nogal pleasend, maar ik kan nu eenmaal niet iedereen pleasen. Ik schrijf nu wat ik wil schrijven, anders kom je niet verder. Tijdens het schrijven heb ik daar wel last van: vinden lezers dit leuk of niet? Als ik mijn enthousiasme kwijtraak in een verhaal, schrijf ik met een stem in mijn hoofd of schrijf ik voor een ander. Als ik naar mezelf luister, kan ik ook mijn hart er in stoppen.


Wat is kenmerkend aan jouw verhalen?


De hoofdpersonen zijn altijd heel erg gevoelig. Ze zijn gedreven en soms heel erg cheesy. Zachte, zoete romantiek, maar bovenal heel menselijk (zo vinden vooral Valerie en Irene). Iedereen zou het hoofdpersonage daardoor kunnen zijn.

Ze hebben allemaal hun eigen sterke en minder sterke karaktereigenschappen. Mijn personages geef ik ook iets van mezelf mee. Heel soms misschien iets te veel.


Zelf uitgeven of bij een uitgever?


Bij een uitgever heb je een groter bereik en platform. Als ik het zelf uitgeef heb ik letterlijk alle touwtjes in handen, hoewel het ook extra stress geeft. Ik heb zelf zeggenschap over het boek en de vormgeving daarvan. Inmiddels heb ik ervaring in wat ik wel en niet wil bij het schrijven en uitgeven van boeken.


Wat hoop je nog te bereiken qua schrijven?


Een Young Adult zou ik graag nog eens proberen. Tegen het eind van dit jaar ben ik van plan om te beginnen aan een tijdreis fantasy, maar wel grotendeels met romantiek. Mijn grootste droom nu is dat er een vertaling komt in het Engels en dat het wereldwijd uitgegeven kan worden.


Werk je momenteel aan een verhaal?


Momenteel werk ik aan een rockstar romance. Deel een is al geschreven, maar publiceer ik pas als deel twee ook af is. Ook bij dit verhaal heb ik een blad gemaakt met personages en alles in elkaar gepuzzeld.

Het verhaal gaat over Artemis wiens broer zanger is van een Nederlandse rockband. Zijzelf werkt in een apotheek en op haar laatste stagedag loopt er een superknappe man binnen die het voor haar opneemt tegen iemand die vervelend doet tegen haar. Een paar uur later loopt een man met een helm binnen en pleegt een overval. Artemis herkent het paar opvallende groene ogen, die overeen komen met de ogen van de man van eerder. Haar broer wil haar beschermen en neemt haar mee op tournee. Eenmaal mee op tournee blijkt de nieuwe bassist uit de band de man uit de apotheek te zijn…