Het is een van de meest vernietigende gebeurtenissen die je kan overkomen: een lawine. Alleen het idee al geeft mij de neiging om drie extra truien aan te trekken – al zal dat me niet helpen tegen de ongelofelijke kracht. In

Een voor een

schetst Ruth Ware een situatie die nog enger is. Het is niet eng genoeg dat de een groep door een lawine ingesloten wordt. Het is niet eng genoeg dat er geen bereik is en dat de elektriciteit uitvalt. Ware gaat nog een stap verder: er bevindt zich een moordenaar onder hen. Maar wie?

Om eerlijk te zijn ben ik geen groot thriller-lezer. Toch weet ik ook een aantal klassieke twists die vaak in dit genre kunnen worden gevonden. Zo vaak zelfs, dat schrijvers ze overwegend proberen te vermijden. Ware doet dit niet. Misschien is dit een soort dubbelbluf die ik niet doorzie, maar voor mij leidde het ertoe dat het verhaal behoorlijk voorspelbaar was. Natuurlijk waren er een aantal details die ik absoluut niet had doorzien – maar aangezien dit een klassieke “whodunit” was, stelde de uiteindelijke ontknoping psychologisch gezien toch wat teleur.

Qua actie vond ik de ontknoping juist vrij pakkend. Het verhaal, en de bijbehorende geladenheid, komt vrij langzaam op gang. Pas op ongeveer een derde van het boek wordt er wat spanning geïntroduceerd – daarvoor worden er vooral karakters voorgesteld die constant aan het meieren zijn. De opbouw van de spanning vanaf dat punt is netjes gedaan. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de gebeurtenissen, maar ook door subtiele veranderingen in schrijfstijl. Ik vond Erin een sympathiek, interessant karakter en het was altijd prettig om uit haar perspectief te lezen. Mede hierdoor is de situatie waar Ware op aanstuurt voor de laatste 100 pagina’s van het boek perfect om de lezer emotioneel betrokken te krijgen. Wat volgt is een serie korte hoofdstukken waarin het tempo hoog ligt. Toch was ook hier de uiteindelijke afloop niet verrassend. Bovendien had ik het gevoel dat Ware meer uit deze perfecte opzet had kunnen halen.


Een voor een

had zeker zijn sterke punten. De klassieke miscommunicaties, geheimen en gecompliceerde relaties waren origineel en goed uitgewerkt. Ook zaten er een aantal interessante karakters tussen en kon ik de oprechte interacties tussen Erin en Danny zeker waarderen. Waar het wat mij betreft een beetje misging is dat Ware teveel informatie wilde geven aan haar lezers. In een thriller als deze, waar de beleving grotendeels afhankelijk is van spanning veroorzaakt door onwetendheid, is dit een doodzonde. Het zorgt niet alleen voor een traag begin, maar ook voor een relatief voorspelbaar middenstuk. Dit werd deels goedgemaakt door de vlotte schrijfstijl, waarin doorschemert dat we met een getalenteerde auteur te maken hebben. Ware heeft een goede reputatie als thrillerschrijfster – ik hoop dat haar volgende boek daar meer eer aan doet.

Een voor een / Ruth Ware / Vertaling Hanneke van Soest / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2020 / 368 blz. / ISBN 9789024592487


Lisa:

ik studeer aan de TU Delft en ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns and Roses serie, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.