Net als iedereen heeft Chloë een andere kerstperiode in het vooruitzicht dan ze hoopte. Ze kan niet bij haar ouders op bezoek en heeft zich erbij neergelegd dat ze alleen zal zijn dit jaar. Tijdens een zoektocht naar een nieuwe dierenvriend op het internet, wordt ze betoverd door een paar hondenogen. Eenmaal in het asiel ontmoet ze nog een paar lieve ogen; die van Michael. Liefde kan alleen niet in tijden van Corona. Of toch wel?

Een (kleine) recensie van een ebook van 24 bladzijden lijkt misschien wat gek. Toch wil ik graag iets zeggen over dit fijne kerstverhaal. Afgelopen jaar zijn veelal boeken gelezen waardoor de lezer even kon ontsnappen aan de werkelijkheid van het virus. Met dit verhaal kun je minder makkelijk ontsnappen aan de werkelijkheid gezien het zich afspeelt in het hier en nu.

Chloë past heel erg goed op, neemt de maatregelen in acht en is veel thuis. Je merkt daardoor ook haar interne verwarring als ze Michael ontmoet bij het ophalen van haar nieuwe hond Miele. Door het coronavirus kun je niet op een manier afspreken met een ander die we gewend waren. De pandemie verstoort onze normale manier van doen waardoor sociale activiteiten meer online plaatsvinden dan in fysieke vorm. De manier die Chloë vindt om Michael te leren kennen voelde voor mij een beetje onnatuurlijk gezien haar angst om iemand te besmetten. Toch maakt dat eigenlijk niet, omdat het een kort verhaal is dat vooral liefde en de magie van kerst uitstraalt. Dat is veel belangrijker.

Een herkenbaar en vlot geschreven verhaal dat voor iedereen (gedeeltelijk) herkenbaar zal zijn. Prettig vond ik zelf de vele witregels in het verhaal. Daarnaast springt het paarse en passende omslag direct in het oog van de lezer.

Dus als je op zoek bent naar een fijn kerstverhaal voor een moment van ontspanning: lees dit kerstverhaal! Op afstand misschien wel..

Kerst op afstand / Claudia Vanzegbroeck / Uitgeverij Books & Butterflies / 2020 / 29 blz. / ISBN 9781393866015


Irene

: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.