In

Het verre veld

maken we kennis met Shalini, een dertigjarige vrouw uit Bangalore (India), tijdens een roerige tijd in haar leven. Sinds het overlijden van haar moeder heeft ze geen rust meer gevonden, waarop ze besluit op zoek te gaan naar een belangrijke persoon uit haar jeugd. De kasjmierverkoper Bashir Ahmed kwam vroeger altijd op bezoek bij Shalini en haar moeder, waar hij talentvol verhalen vertelde over Kasjmir, een dorp in de bergen van India. Shalini besluit, dertien jaar na hun laatste ontmoeting, op zoek te gaan naar Bashir Ahmed. Tijdens haar zoektocht wordt ze geconfronteerd met de politieke onrust in Kasjmir en de impact daarvan op de families bij wie ze verblijft. Ondertussen zoekt ze wanhopig naar haar eigen identiteit en probeert ze uit te vinden hoe ze haar leven zin kan geven. Ze begint aan een reis die pijnlijke herinneringen ophaalt en haar dwingt hartverscheurende keuzes te maken.

Het was ontzettend verfrissend om een boek te lezen dat zich afspeelt in India met diens heterogene bevolking. Je waant je als lezer in een andere cultuur, waarbij de hogere klassen veel lijken op ons als westerlingen, maar de lagere klassen nog steeds authentieke Indiase groepen omvatten. Het is al helemaal indrukwekkend om te beseffen dat India daadwerkelijk kampt met zoveel politieke onrust, met name tussen de Hindoes en de Moslims. De radicalisering van jonge mannen en kinderen in afgelegen dorpen, zoals het wordt beschreven in Het Verre Veld, is een zeer actueel probleem. Madhuri Vijay lijkt hiermee aan te geven dat ze het haar plicht vindt om de rest van de wereld op deze manier te vertellen wat zich in haar land afspeelt.

Wat ik verder bijzonder vind aan dit verhaal is dat Vijay heel duidelijk, maar toch heel subtiel heeft weergegeven hoe de moeder van Shalini al haar gehele jeugd lijdt aan een bipolaire stoornis. Nooit neemt zij letterlijk deze diagnose in haar mond, maar vanwege de zo levendig beschreven stemmingswisselingen is daar geen ontkomen aan. Het gehele verhaal draait eigenlijk om het feit dat Shalini moet herstellen van haar heftige jeugd, waarbij het de vraag is of dat überhaupt wel mogelijk is.

Al met al vond ik het boek wel zwaar en soms zelfs te ingewikkeld om in één ruk door te lezen. Daarentegen kwamen tussendoor wel wat mooie meeslepende passages langs. Het einde van het boek is heel sober en neigt bijna naar een anticlimax. Ik ben echter overtuigd dat Vijay van het begin tot het eind probeert te laten zien dat het echte leven geen sprookje is en dat eenieder zijn best doet om zijn of haar weg te vinden.


Hoi, ik ben Marije, 22 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Het verre veld / Madhuri Vijay / Vertaling Ronald Vlek / Uitgeverij Boekerij / 2020 / 480 blz. / ISBN 97890 29093439


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.