Claustrofobische liftangst


Een team van bankiers werkzaam bij het gerenommeerde Stanhope wordt uitgenodigd om bij een last-minute georganiseerde bespreking aanwezig te zijn. De vier personen, Vincent, Sylie, Jules en Sam hebben allemaal wel een reden om hiervan af te zien. Maar met een reorganisatieronde voor de deur, hebben zij weinig keuze.

Er zijn de afgelopen periode namelijk diverse belangrijke financiële transacties misgegaan. De onderlinge rivaliteit en afgunst over behaalde bonusresultaten zorgen ervoor dat het team onder spanning staat.

De lift die hen naar de verdieping van de bespreking zou brengen, stopt onverwachts. Wanneer dan ook het licht uitvalt, de temperatuur in de kleine ruimte snel stijgt en er raadsels moeten worden opgelost, denken de teamleden dat dit een test is om te onderzoeken wie een promotie en vette bonus verdient. Hoe langer de vier opgesloten zitten, des te meer leer je als lezer de diverse kanten van deze karakters kennen. Vincent de geboren leider, sexy Sylvie, Jules met zijn drankproblemen en Sam met zijn geldverspillende echtgenote. Allen zijn ze gewend aan hun luxe leefstijl. Er komen steeds meer donkere geheimen aan het licht, waarbij de vier collega’s elkaar beginnen te wantrouwen.

Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven geschreven. De eerste is die van de alwetende ik, die de verhaallijn van de opgesloten bankiers beschrijft. De tweede is die van een oud collega van Stanhope, Sara Hall.

Het verhaal zit fantastisch in elkaar. De korte hoofdstukken nodigen uit om steeds verder te lezen. Ook omdat, wanneer er een hoofdstuk uit is, de verhaallijn vanuit het andere perspectief weer verder gaat. De lezer wordt zo actief betrokken bij het oplossen van de raadsels.

Ook het switchen van tegenwoordige naar verleden tijd door de verschillende (hoofd)personen is knap. Pas aan het einde van het verhaal komen deze twee verhaallijnen bij elkaar en dat zorgt voor een verrassing.


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 16 jaar. Momenteel zit ik in de 3e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. De roos, vuur, boom boekjes had ik in groep 1 en 2 al verslonden. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Als jongen in een team van voornamelijk vrouwelijke recensenten denk ik dat mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken vind ik ben een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen!

De escape room / Megan Goldin / Vertaling Roelof Posthuma / Uitgeverij Ambo|Anthos / 2019 / 360 blz. / ISBN 9789026 346972


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.