Als lezer vrees je altijd voor de finale van een reeks. Je hebt al meerdere boeken van de personages genoten en hoopt dat het einde van hun ‘bestaan’ mooi wordt afgesloten. Er zijn meerdere series waarin het einde niet was zoals gehoopt, dat ene personage overleefd het niet, het andere personage is niet langer smoor op de liefde van zijn leven.

Kerry Drewery heeft ons niet teleurgesteld. Tijdens het lezen van de eerste twee boeken raak je gewend aan de passages op televisie en hoe alles hierin wordt gemanipuleerd. Je went aan de studio die alleen vertelt wat het publiek wil horen, een corrupt systeem maar het zij zo in deze wereld. Zowel Martha als Isaac zijn ontkomen aan de dood, maar waar Isaac een voordeel heeft bij het publiek, heeft Martha dat niet. Zonder ouders en zonder geld is zij een makkelijk slachtoffer om de schuld te geven. Als haar omgeving meewerkt en haar niet verraad heeft Martha het even goed, helaas besluit de overheid dit te veranderen: de bouw van een muur om de armen en de rijken te scheiden. Om haar te scheiden van Isaac.

In dit verhaal lees je heel erg goed wat de invloeden zijn van nepnieuws en hoe de tv-wereld in elkaar zit. Als trouwe volgelingen kijken wij altijd naar het nieuws ervan uitgaande dat het waar is. Wat ook vast zo is. In de wereld van Martha is dit niet het geval, het publiek bepaald de straffen en vele ‘waarheden’ komen hierdoor aan het licht. Dit is niet altijd de werkelijkheid.

Kerry Drewery heeft heel mooi geschreven over de gevolgen van het volgen van de menigte. Het verschil tussen arm en rijk is groot en werd realistisch beschreven. Vaak heb je wel dat ene personage dat het beter heeft dan de andere maar dat weet je niet zeker. Doordat je de boeken van Kerry Drewery vanuit zoveel standpunten leest, lees je ook hoe het verhaal daadwerkelijk in elkaar zit. Er zijn frustrerende stukken waarbij jij als lezer meer weet dan de personages die aan het woord zijn, maar dat het maakt het boek juist leuk. Je zit de hele tijd op het puntje van de bank omdat je wilt weten hoe het eindigt. Je knarst je tanden als je weer een onwaarheid leest over Martha of de menigte maar dat maakt het einde van het boek alleen maar leuker. Na

Cel 7

en

7 dagen

is dit boek een goed einde van een prachtige verhaal over een corrupte wereld. Of in andere woorden: na twee gigantisch grote open eindes, is

Finale 7

eindelijk een boek met een mooi gesloten einde zonder teleurstellingen.


Mijn naam is Jente Jansen. Ik ben 18 jaar en zit in 5 Vwo (maar ik ga naar 6 Vwo). Ik ben sinds groep 6 een leesfanaat en ben sinds dat moment ook een echte potterhead (Team Hufflepuff!). Ik sport graag maar vind het ook heerlijk om in een boek te kunnen verdwijnen. De genre maakt voor mij niet uit, romantiek, sci-fi, oorlog of fantasy? Ik lees het allemaal.

Finale 7 / Kerry Drewery / Vertaling Selma Soester / Luitingh Sijthoff/ 2020 / 448 blz. / ISBN 9789024576920


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl


.


.