Alle boeken van Suzanne Collins over “Gregor de Bovenlander” heb ik als 12-jarige werkelijk versleten en nogmaals gelezen. De trilogie van de Hongerspelen was net zo spannend en ook de films heb ik meerdere keren gezien. Het “vervolg” van de Hongerspelen stond daarom ook hoog op mijn lijstje van boeken om te lezen.

In dit boek gaat de lezer terug in de tijd. Zo’n 64 jaar voordat het eerste boek uit de serie de Hongerspelen zich afspeelt. Coriolanus Snow, die dan ongeveer 18 jaar oud is, is mentor van een leeftijdsgenote uit een van de Districten tijdens de 10e Hongerspelen. Coryo, zoals hij wordt genoemd, hoopt zo een studiebeurs voor de universiteit te verkrijgen. De familie Snow is namelijk helemaal niet rijk en hebben vaak zelfs geen geld voor een fatsoenlijke maaltijd.

Als lezer van de serie wist ik dat deze Coriolanus later president van Pannem zou worden en wat voor een afschuwelijke man het is. Tijdens dit verhaal wordt duidelijk waarom hij zo is geworden en wat hij hiervoor heeft moeten doen. Je krijgt een kijkje in zijn karakter en beseft waarom hij bepaalde beslissingen neemt. In het begin van het verhaal had ik soms medelijden met hem en kwam hij sympathiek en gevoelig over….. maar een Snow blijft een Snow. Verder vond ik het interessant om te lezen hoe de Hongerspelen zich hebben ontwikkeld, wat voor persoon zoiets gewelddadigs zou kunnen bedenken.

Coryo’s vrouwelijke tribuut is Lucy Gray, een Covey van het rondzwervende volk. Hij is daarover zwaar teleurgesteld, maar omdat Lucy slimmer en sterker blijkt, bedenkt Coryo een plan om te kunnen winnen. Wat zeker helpt is dat Lucy al snel een van de favorieten wordt. Ze zingt bijzondere ballades en draagt kleurlijke kleding, wat de aandacht trekt van het volk. Een aantal van deze liedjes worden later door Katniss Everdeen in de Hongerspelen gezongen. Het is leuk om te weten waar deze liedjes vandaan zijn gekomen.

De bedoeling van de schrijfster met dit boek is, denk ik, te vertellen wat een oorlog met mensen doet. Hoe het mensen verandert in beesten. Dat wordt ook duidelijk beschreven tijdens een van de opdrachten die Coriolanus moet maken. Hij moest een essay schrijven over wat oorlog met je doet. Coriolanus schrijft dat

“een samenleving zonder regels chaos, extreme wanorde en verwarring geeft. In de arena gelden geen regels en wetten, daden hebben geen consequenties, de naald van het morele kompas is richtingloos. En wanneer heel de wereld zich zo zou gedragen, zou alles op overleven draaien. Mensen moesten dus afspreken dat ze zich aan bepaalde wetten zouden moeten houden. En die wet moet gehandhaafd worden door controle. Het bewind dat de controle uitoefent moest sterker zijn dan het volk, anders zou er opstand komen. En alleen het Capitool was sterk genoeg”.

Dit zijn de belangrijkste redenen voor zijn daden.

De eerste hoofdstukken van dit boek vond ik spannend om te lezen. Vooral de gedeeltes voor en tijdens de gevechten in de Arena. Hoe de tributen elkaar te slim af zijn, de gruwelijkheden en wat dat betekent voor de overgebleven kandidaten. Daarna komt een heel stuk over de karakterontwikkeling van Coryo, wat voor het verhaal belangrijk is, maar naar mijn idee soms net iets te langdradig. Dit gedeelte miste echt de spanning die in het eerste gedeelte volop aanwezig is. Het boek heeft me daarom wel wat teleurgesteld, maar het is zeker een aanrader voor fans van de Hongerspelen. Daarentegen is de cover van het boek erg mooi en helemaal in de stijl van de andere boeken van de Hongerspelen.


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 5e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Sinds een aantal jaar ben ik ook recensent bij de Leesfabriek en denk dat ik, als een van de weinige jongens in het team, met mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

De ballade van slangen en zangvogels / Suzanne Collins / Vertaling Maria Postema / Uitgeverij Van Goor / 2020 / 588 blz. / ISBN 9789 0003 72058


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.


De hardback editie van dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.


.


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.