Valerie en Irene

Stella’s leven staat in het teken van haar taaislijmziekte: strikte behandelingsschema’s, enorm veel medicijnen en overal uiterst voorzichtig zijn om geen infecties op te lopen. Ze is een controlefreak en wil alles zelf in handen houden. Dat verandert wanneer ze tijdens haar zoveelste ziekenhuisbezoek Will ontmoet. Hij is een echte rebel en ook dat komt door zijn ziektebeeld. Hij lijdt namelijk, naast taaislijmziekte, aan B. cepacia, waardoor hij zelfs geen kandidaat meer is voor donorlongen en weet dat hij eerder vroeg dan laat zal sterven. Het enige wat hij wil, is leven zolang dat kan. En dan liefst zonder de vele regels die patiënten zoals hij worden opgelegd. Stella is onder de indruk van deze jongen en beetje bij beetje laat ook zij de voorzichtigheid varen om dichter bij Will te komen… Maar kan dat?


VerhaalValerie:

Ik hou wel van een boek vol drama af en toe. In het begin deed

Vijf stappen van jou

me erg denken aan het overbekende

The Fault In Our Stars

, maar Lippincott brengt toch een ander verhaal en blijft daarbij origineel. Ze neemt Greens verhaal niet over, maar kiest voor heel andere wendingen en personages. Daar hou ik wel van!

Wat ik misschien het mooiste vond aan het boek is hoe sterk deze jongeren blijven vechten, hun doorzettingsvermogen. Stella heeft het echt zwaar gehad door gebeurtenissen in haar verleden en toch blijft ze vechten, harder dan ooit. De verschillende plotwendingen, de opbouw… het kan me allemaal bekoren!


Irene:

In het begin moest ik ook aan John Green denken, maar ook aan

Daan & Nadia

van Esther Walravens. Niet per se om de schrijfstijl, maar wel om het concept. Ook dit verhaal speelt zich af in het ziekenhuis waar Daan en Nadia elkaar ontmoeten. Toch onderscheidt dit verhaal zich wel door de representatie van taaislijmziekte van zowel Stella als Will. Hoewel ik deze ziekte niet van dichtbij ken, vind ik wel dat deze goed is uitgewerkt. Daarnaast wordt het verhaal goed opgebouwd, tot iets voor het einde. Het einde was wat mij betreft iets te snel en vooral iets te dramatisch, maar ik denk dat dit in de film weer heel anders zou overkomen. Een moment vond ik zelfs een beetje ongeloofwaardig aangezien ze al tien jaar voor deze ziekte vecht en ineens is alleen Will nog belangrijk. De situatie kan ik natuurlijk niet goed beoordelen, omdat ik dit niet goed ken, maar ik kan me niet voorstellen dat iedereen zo zou reageren als Stella. Ook daarna gebeuren nog een paar dingen die ik niet heel logisch vond en dat is jammer aangezien het verhaal daarvoor prima was.

Stella, Will en Poe zijn inderdaad heel erg sterk en hebben al meer meegemaakt met leven en dood dan de gemiddelde jongere. Mooi vond ik om te lezen hoe ze nog steeds van elkaar leren, maar ook veel aan elkaar hebben. Naast haar ziekte heeft Stella al meer moeten doorstaan thuis en in eerste instantie vond ik dat er wel heel veel gebeurtenissen in het verhaal waren gestopt, maar het is de manier waarop het denk ik gebracht wordt. Ik weet namelijk dat verschillende gebeurtenissen heel veel met een gezin kan doen dus wat dat betreft is dat realistisch gebracht.

Ik denk ook dat dit boek voor jongeren herkenbaar is, misschien niet wat betreft de ziekte, maar wel wat betreft familiebanden en vriendschappen. Herkenbaar is natuurlijk nu ook het houden van afstand om besmetting te voorkomen. In dat geval waren Will en Stella hun tijd al vooruit aangezien Will een besmettelijke bacterie bij zich draagt.


PersonagesValerie:

Stella en Will zijn twee ontzettend verschillende personages, maar dat maakt het in dit verhaal net zo boeiend. Ze vullen elkaar sterk aan en door dat ze zo verschillen krijg je heel mooi aantrekken-afstoten. Net die verschillen maken dat ze samen een heerlijk duo vormen die je doorheen het boek loodsen. Het is mooi om te zien dat Will de zelfzekere Stella, die zo georganiseerd is als kan, doet wankelen en leert beseffen dat er meer is dan overleven: leven. Stella daarentegen laat Will inzien dat het volgen van zijn behandelingen ook een doel dient: meer tijd kopen om nog meer te kunnen leven.


Irene:

Daar sluit ik mij bij aan! En zo gaat het in het echte leven ook vaak: elkaar aanvullen ondanks dat je erg kan verschillen met een ander. Goed gedaan.


SchrijfstijlValerie:

Lippincott heeft een zeer vlotte, aangename schrijfstijl die ervoor zorgt dat je het verhaal amper kan wegleggen. De afwisseling in vertelperspectief zorgt er tevens voor dat je altijd nog één laatste hoofdstukje wil meepikken voor je een pauze inlast, maar doet je toch gewoon verder lezen.


Irene:

Ze heeft inderdaad een zeer prettige schrijfstijl. De afwisselingen in vertelperspectief zijn prettig, net als de zeer korte hoofdstukken. Dit maakte dat mijn leestempo erg verhoogde en ik het boek al met een paar uur uit had.

Een fijn en goed lezend boek, we zijn benieuwd hoe hoog dit boek bij de jongerenjury komt op hun lijst!


Irene en Valerie zijn de uitdaging aangegaan om alle tien genomineerde boeken van de prijs voor Beste Boek voor Jongeren te lezen voor de boekenweek voor jongeren begint

.

Van ieder boek zal een (duo)recensie gepubliceerd worden

.

Na het lezen maken ze een tweede voorspelling van winnaars in beide categorieën.

Vijf stappen van jou / Rachael Lippincott / Vertaling Karin Pijl / Volt / 2019 / 230 blz. / ISBN 9 789021417882