Na

Het instituut

heeft Stephen King opnieuw een boek uitgebracht, deze keer bestaande uit vier korte verhalen. De verhalen, De telefoon van meneer Harrigan, Het leven van Chuck, Als het bloedt en Rat, gaan over hele verschillende onderwerpen, maar bevatten elk Kings bekende onheilspellende ondertoon.


De telefoon van meneer Harrigan:

Craig raakt bevriend met de oude meneer Harrigan. Wanneer meneer Harrigan komt te overlijden, wilt Craig nog één keer zijn stem horen. Hij belt de telefoon van meneer Harrigan, maar het lijkt net alsof zijn ingesproken voicemail beantwoord wordt.


Het leven van Chuck:

De wereld vergaat en overal duiken reclames op die ene Chuck bedanken. Door een blik in zijn leven kom je langzaam maar zeker steeds meer te weten over deze Chuck.


Als het bloedt:

Na haar confrontatie met de buitenstaander probeert Holly Gibney haar leven weer op te pakken. Wanneer een nieuwslezer echter verslag doet van een bomaanslag op een basisschool, blijft het maar aan haar knagen dat hij er misschien wel iets mee te maken heeft.


Rat:

Drew Larson heeft altijd veel moeite gehad met het schrijven van verhalen, maar deze keer zal het anders zijn. Hij heeft een briljant idee en trekt zich terug in een afgelegen hut om te beginnen. Hier komt Drew in aanraking met een mysterieuze rat die graag een deal met hem wil sluiten.

King is erg goed in het beschrijven van de personages. Je kan ze aardig vinden of juist helemaal niet, maar ze voelen wel echt. Craig uit

De telefoon van meneer Harrigan

, is bijvoorbeeld een hele normale jongen. Hij gaat naar school, wordt verliefd, heeft te maken met pestkoppen en wil heel graag de net uitgebrachte iPhone 1 hebben. Craig wordt in een hele normale situatie geplaatst, wat het makkelijk maakt betrokken te raken als lezer. De mooie momenten voelen mooier, maar de schokkende momenten komen ook harder aan. Het voelt alsof alles wat Craig overkomt, de lezer ook zou kunnen overkomen.

Hetzelfde gebeurt in

Als het bloedt

, waar de lezer Holly Gibney volgt. Holly heeft eerder al een rol gespeeld in de Bill Hodges-trilogie en

De buitenstaander

, maar vervult in dit verhaal de hoofdrol. Tussen de heerlijke spanning door wordt er meer bekend over Holly’s familie en hoe ze de persoon geworden is die ze nu is. Dit kan logischerwijs niet zonder belangrijke gebeurtenissen uit de eerdere boeken weg te geven. Lezers die de Bill Hodges-trilogie en

De buitenstaander

nog niet gelezen hebben en dit wel van plan zijn, moeten een afweging maken of de spoilers het waard zijn.

King heeft vele boeken geschreven en hier ook veel mee geëxperimenteerd. Zo ook in deze verhalenbundel: er wordt afgewisseld tussen nieuwe ideeën en ideeën die al eerder zijn toegepast. Het leven van Chuck is een goed voorbeeld van het eerste. In plaats van de verwachte chronologische verhaallijn te volgen, vertelt King het verhaal hier achterstevoren. Het begint met het eind van Chucks leven en eindigt bij het begin. Dit maakt het zeker interessant om te lezen. Daarnaast zet het achterliggende thema over sterfelijkheid en het lot de lezer ook nog aan het denken. Rat bevat juist een idee dat al vaker gebruikt is. De hoofdpersoon zit in de problemen, iets of iemand kan hiermee helpen, maar dan wel tegen een prijs. Omdat dit idee al regelmatig gebruikt wordt in andere boeken of films, zou het als onorigineel kunnen worden opgevat. Door er een twist aan te geven weet King het echter interessant te houden.

Al met al stelt King niet teleur met de verhalenbundel

Als het Bloedt

. Zoals verwacht heeft King veel aandacht besteed aan experimenteren met ideeën en het creëren van realistische personages. Natuurlijk ontbreekt het ook zeker niet aan spanning.

Als het Bloedt

is een heerlijk boek om in een vrij moment op te pakken en je even te herinneren dat de realiteit in ieder geval minder erg is dan de werelden van King.


Ik ben Ilse Hoogendoorn, 20 jaar en studente Forensisch Onderzoek aan de HvA. Tussen het studeren door probeer ik zoveel mogelijk te lezen. Ik experimenteer graag met genres, maar ik blijf een voorliefde hebben voor fantasy en thrillers.

Als het bloedt / Stephen King / Vertaling Annemarie Lodewijk / Boekerij / 2020 / 416 blz. / ISBN 9789022590256


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.