In Izzy + Tristan volgen we, zoals de titel al doet vermoeden, Izzy en Tristan. Izzy is een 16-jarig meisje die erg praktisch is ingesteld en arts wil worden. Ze weet goed wat ze wil en daar werkt ze hard voor. Samen met haar ouders en tweelingbroer verhuist ze naar de Lower East Side van Brooklyn, maar daar is Izzy helemaal niet blij mee. Haar familie is namelijk de eerste blanke familie in die buurt.

Al snel ontmoet Izzy Tristan. Tristan woont bij zijn tante en gebruikt zijn schaaktalent om geld te verdienen. Zodra Izzy en Tristan elkaar ontmoeten, vallen ze als een blok voor elkaar. Maar hun prille liefde wordt tot het uiterste getest op allerlei manieren. Zo raken ze betrokken bij een gewelddadig conflict, en dan is er ook nog een geheim die hen dwingt om tot een onmogelijke keuze.

De titel van het boek deed me meteen al denken aan het klassieke verhaal Tristan en Isolde en na het lezen van de achterflap, kwam ik erachter dat dat verhaal gebruikt is als inspiratiebron. Ik vond het verhaal van Tristan en Isolde altijd al erg mooi, dus ik was erg benieuwd naar dit boek. Het verhaal lijkt wel een beetje op het origineel, maar de schrijfster heeft genoeg eigen elementen toegevoegd om het niet een exacte kopie te laten zijn.

Dit is het debuut van Shannon Dunlap en dat merkte ik wel. Het leek alsof de schrijfster nog een beetje zoekende was naar haar eigen ‘stem’ en schrijfstijl. Hierdoor was het verhaal soms een beetje rommelig qua stijl. Ook vond ik sommige karakters niet helemaal goed uitgewerkt. Zo wil Izzy arts worden, maar dat komt helaas weinig terug in het verhaal. Het schaken van Tristan komt gelukkig wel vaak terug in het boek.

Helaas wist dit boek mijn aandacht maar moeilijk vast te houden. Ik kon het boek makkelijk aan de kant leggen en het zo een paar dagen niet aanraken. Iets aan de schrijfstijl en opbouw van het verhaal trokken me niet. Er worden heel veel verschillende problemen aangekaart, zoals drugs en depressie, maar ze worden niet perse heel goed uitgewerkt. Hierdoor bleven er veel open eindjes die niet afgewerkt werden.

Toch is dit boek wel belangrijk. Het opent het gesprek over veel belangrijke onderwerpen. Over erbij willen horen en jezelf aanpassen daarvoor. Over vooroordelen en rivaliteit. Het boek behandelt dus een aantal grote onderwerpen waar jongeren mee kunnen zitten.

Dit boek sleept je mee in de levens van Izzy en Tristan en je voelt met ze mee. Het is een boek met veel potentie, maar het deed niet zo veel voor mij. Shannon Dunlap moet zeker door blijven gaan met schrijven, want ik heb het gevoel dat ze nog erg kan groeien in haar schrijven.


Marieke:

een 21-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog  (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze dan ook van alles over boeken.


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.