Wanneer Fara mag gaan oppassen bij de familie Zuiderduin denkt ze aan het extra beetje geld dat ze ermee verdient. Ze komt terecht in een enorm groot huis, maar de kinderen zijn erg braaf en gaan gehoorzaam naar bed. Het lijkt dus een rustige avond te worden, tot er opeens van alles misgaat in huis. De stroom valt uit, een van de kinderen blijft huilen en Fara denkt dat ze dingen ziet en hoort maar vindt nergens een verklaring voor. En wat bedoelen de kinderen met de schim van een clown?

Tijd voor een beetje griezelen! Het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis, die eerder

De eliminatie

en

De executie

schreef, is net een tikkeltje anders dan zijn voorgangers. Een dun, maar vermakend boek waarin Bakhuis verschillende

urban legends

heeft verwerkt en ze heeft samengebracht tot een griezelig verhaal.

Het verhaal begint met een onrustwekkende boodschap: er is een tbs’er ontsnapt en men wordt verzocht ogen en oren open te houden want de man is mogelijk erg gevaarlijk. Wanneer we Fara volgen, lijkt dat gegeven zich even naar de achtergrond te begeven hoewel het in het achterhoofd van de lezer aanwezig blijft. Vervolgens gebruikt Bakhuis enkele clichés om het spannende gedeelte van het verhaal op gang te trekken: de stroom valt uit, er ligt een dode vogel op de stoep, ze ziet een schim achter het raam… Hoewel deze elementen gekend zijn in het klassieke horrorverhaal stoort het clichégehalte niet. Ze worden zo vaak gebruikt omdat ze nu eenmaal werken en dat doen ze in dit boek zeker ook. De auteur creëert een donkere, mysterieuze setting die de lezer naar het puntje van zijn stoel drijft.

Wanneer het verhaal zijn hoogtepunt heeft bereikt en de nodige wendingen heeft gemaakt, sluit Bakhuis af met een stukje waarin we een tijdssprong maken. Hierdoor krijgt de lezer een korte inkijk in het leven van een ander personage na alle gebeurtenissen. Hoewel dit niet per se noodzakelijk is voor het verhaal is het een leuke toevoeging die een extra touch meegeeft aan het verhaal. Maar vooral het nawoord van de auteur zelf zorgt voor een extra laagje spanning…

Hoewel het misschien voor de iets ervaren YA-lezer te makkelijk is, sluit dat zeker niet uit dat er genoeg lezers zullen genieten van dit boek. Voor even tussendoor of om een avondje in het donker op de bank te kruipen om te griezelen, het kan perfect met

Clownsnacht

van Daniëlle Bakhuis.

Clownsnacht / Daniëlle Bakhuis / Van Goor / 2019 / 136 blz. / ISBN 9789000370375


Valerie:

Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed. Het liefst van al lees ik op vakantie of gewoon gezellig in mijn zetel, zodat ik helemaal kan wegdromen en niemand me kan storen.

.


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl


.


.