Leven met een Leugen begint op de begrafenis van een collega van Sofie Wolters. Sofie is leerkracht op haar oude middelbare school en juist daar komt ze Jelle tegen, een vriend van haar tweelingbroer Nate, haar grote liefde. Helaas zag Jelle haar nooit als meer dan het kleine zusje die hij maar voor lief nam. Wanneer een dramatische gebeurtenis in hun puberteit een einde maakt aan hun jeugd en onschuld, en ze daarna ook nog bij elkaar in bed belandden, laat Jelle niets meer van zich horen. Sofie heeft sindsdien een hekel aan hem en ontwijkt hem het liefst op alle mogelijke manieren.

Wanneer Sofie samen met een vriendin op skivakantie is in de Franse Alpen loopt ze Jelle daar tegen het lijf. Hij blijkt een van de plaatselijke skileraren te zijn. Hij steekt zijn interesse in Sofie niet onder stoelen of banken en is al helemaal niet van plan om zich af te laten poeieren door haar. Sofie heeft het moeilijk met de verwarrende gevoelens voor hem wanneer ze toch moet bekennen dat hij niet meer de hartenbreker is die hij ooit was. Als ze samen ingesneeuwd raken in een skihut is hem ontlopen geen optie meer. Compleet afgesloten van de buitenwereld komen van zowel Sofie als Jelle geheimen en leugens boven tafel die ook gevolgen kunnen hebben voor de families. Is er ruimte voor een nieuw begin of heeft het verleden te veel schade aangericht?

Ik begon dit boek terwijl ik nog niet eerder wat van Wendy Brokers had gelezen. Het boek sprak me erg aan. Ondanks dat ik nauwelijks in het Nederlands lees, wilde ik deze graag lezen, want het is een roman van een Nederlandse schrijfster. Die lees ik dan weer wel! Wat ik echter niet wist was dat Leven met een Leugen ‘deel twee’ in een serie was. Er was namelijk al een boek verschenen over Sofie’s broer. Je kan de boeken prima los van elkaar lezen, dus wees niet ongerust. Ik was echter zo enthousiast over dit boek dat ik nog niet eens halverwege was en het eerste boek al kocht omdat ik zo graag wilde weten wat er nog meer speelde in deze groep mensen.

Het verhaal van Sofie en Jelle trekt je mee zonder dat je het in de gaten hebt. Het is geschreven zodat het lijkt alsof je midden in het verhaal zit. Ondanks dat Jelle in het begin best wel een eikel was, was ik best wel weg van hem toen ik uiteindelijk het boek uit had. Ik ben dan ook zo snel mogelijk doorgegaan met verhaal van Nate en Lize, want ook daar verscheen hij in.

Toen beide boeken uit waren bleek dat Wendy op haar Facebookgroep al bezig is het met het verhaal van het zusje van Jelle, Femke. Iedere dag post ze daar een stuk van het boek dat eigenlijk pas aankomende zomer (2020) zal verschijnen. Hoe lief is dat? En zeker weten dat ik iedere dag om 19.00 uur klaar zit om het volgende stuk te lezen!

Dankjewel Boekerij, de Leesfabriek en vooral Wendy voor dit prachtige boek!


Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 30 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Leven met een Leugen / Wendy Brokers / Uitgeverij Boekerij / 2019 / 384 blz. / ISBN 978 902 2586 348


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.