In dit boek vertelt Charlie Lewis ons over de zomer van 1997, toen hij zestien was en voor het eerst verliefd werd. Hij had net eindexamen gedaan en ontmoette door een reeks toevalligheden Fran Fisher. Zij bracht haar maanden door bij toneelgezelschap Vijf Vadem Diep, met wie ze Romeo en Julia instudeerde (als Julia natuurlijk). Om tijd met haar door te kunnen brengen, sloot Charlie zich met frisse tegenzin aan bij het gezelschap in de rol van Benvolio.

Het uitgangspunt van dit boek is dat het bedoeld is om erin weg te zinken. Hoewel ik gehoopt had dat Eerste liefdeeen nachtboek zou worden, zo’n roman die je wakker houdt omdat je steeds nog één hoofdstuk wil lezen, ben ik op tijd gaan slapen. Desalniettemin heb ik een hoop bladzijdes languit op de bank gelegen terwijl ik eigenlijk andere dingen moest doen – tentamens leren bijvoorbeeld.

Het was niet alleen de ontluikende verliefdheid tussen Charlie en Fran die me aan het lezen hield, maar ook de thuissituatie van Charlie. Hij wil koste wat kost van huis zijn en gedurende het verhaal wordt steeds duidelijker waarom hij zoveel afstand van zijn gezin nodig heeft. Dat is het knappe van Eerste liefde, Nicholls romantiseert deze levensperiode niet en laat zien dat hoe ellendig de dingen soms ook kunnen zijn, zestienjarigen veerkrachtig en autonoom zijn. Ik vond het bovendien heerlijk om een romantisch boek te lezen vanuit het perspectief van een typische puberjongen.

Nicholls heeft geprobeerd een roman te schrijven over het echte leven en daaruit vloeit veel herkenbaarheid en vooral humor voort. Sommige passages heb ik schaterlachend voorgelezen aan wie er dan ook maar in de buurt was. Charlie vertelt bijvoorbeeld over zijn eerste zoen en dat hij zich nog nooit zo bewust is geweest dat de tong een spier is. Volgens mij zijn ongemakkelijke momenten inherent aan liefde en relaties – het is in ieder geval prettig om te kunnen genieten van de gêne van een ander.

Charlie vertelt dit verhaal als dertiger en dat zorgde ervoor dat ik ook veel dacht aan hoe ik en mijn eerste liefde zes jaar geleden zestien waren. Eerste liefdeis op die manier een boek dat even aantrekkelijk is voor volwassenen, die kunnen terugdenken aan hun jeugd, als voor tieners die ergens middenin zitten of nog uitkijken naar een eerste verkering. Het wordt niet direct duidelijk of Charlie en Fran bij elkaar zijn gebleven, maar daar draait het boek ook niet om. Ik vind het mooi dat Nicholls de liefde in zijn waarde laat – zonder nostalgie of sentimentaliteit, is het feit dat je van iemand gehouden hebt een verhaal op zich.


Recensie door Laure Dijkstra (1997), student Geschiedenis te Utrecht en boekverkoper bij boekhandel Praamstra in Deventer.

Eerste liefde / David Nicholls / Vertaling: Carolien Metaal / Uitgeverij Boekerij / 2019 / 416 blz. / ISBN 9789022587751


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl.

.

.