Feministen dragen geen roze (en andere leugens) is een verzameling van verhalen van meer dan vijftig vrouwen. Naast de vertaling van alle verhalen, zijn er ook nog een aantal Nederlandse essays toegevoegd. Het boek is heel erg divers, omdat er aandacht wordt besteed aan verschillende etniciteiten, seksualiteiten en genders. Je leest over verschillende ervaringen met feminisme en wat het woord voor de schrijvers betekend.

Ik vond dit boek heel interessant om te lezen. Ik ben niet
iemand die zichzelf snel publiekelijk zou omschrijven als een feminist. Het was
fijn om te lezen dat feminisme niet voor iedereen hetzelfde is en dat iedereen
dit op een andere manier uitdraagt. Dit is een boek dat ook niet alleen
interessant is voor tieners om te lezen, maar ook voor volwassenen die meer
willen weten over feminisme kunnen iets uit de verhalen halen. Sommige verhalen
waren grappig, terwijl andere juist heel serieus of zelfs verdrietig waren. Zo
zit er dus voor iedereen wat tussen.

De Nederlandse toevoegingen die zijn gedaan, zijn heel erg boeiend. Sarah Izat heeft een verhaal geschreven over het dragen van een hoofddoek bij de politie. Het lezen van haar verhaal heeft veel invloed op mij gehad. Het heeft me nogmaals laten beseffen dat Nederland lang niet zo tolerant is als we denken. We discrimineren nog steeds op basis van gender, etniciteit, geloof, seksualiteit en uiterlijk.

Ik ben naar de boekpresentatie van dit boek geweest en ik heb hier toen een aantal van de Nederlandse schrijfsters ontmoet. Het was heel fijn om met deze mensen te kunnen praten over feminisme. Het heeft voor mij een heel stuk van het ‘’taboe’’ van het woord feminisme weggenomen. Ik zou dit boek aanraden als je meer wilt leren over het feminisme of wanneer je ervaringen van verschillende vrouwen wilt lezen.


Ik ben Mandy en ik volg momenteel de opleiding maatschappelijke zorg. Naast lezen ben gek op dieren en fotograferen. Het liefste lees ik young adult fantasie of contemporary. ik vind het heerlijk om me helemaal te verliezen in een goed verhaal.

Feministen dragen geen roze (en andere leugens) / Scarlett Curtis / Vertaling Elise Kuip / Blossom Books / 2018 / 408 blz. / ISBN 9789463491129


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl