Een boek openslaan waarvan de verwachtingen hoog liggen, is altijd spannend. Heeft het internet overdreven of is het echt de moeite waard om het boek te lezen. Nou bij deze een antwoord. Ja. Het Schaduwjaar is een prachtig boek met vele achterliggende lessen. De achterflap gaf iets aan over verleidingskracht een meer, maar daar gaat het verhaal totaal niet over.

Het Schaduwjaar is een boek dat is geschreven voor vrouwen, feminisme is een belangrijk onderdeel en Kim Liggett heeft de ontwikkeling van kind tot vrouw prachtig omschreven. Om het boek wat duidelijker te maken hierbij in het kort een samenvatting.

In het verhaal volg je Tierney. Ze leeft in een wereld waarin jongens zeldzaam en heilig zijn. Voor hun eerste bloeding dragen ze wit: puur wordt het genoemd. Zodra ze gebloeid hebben dragen ze rood: onrein. Hier komt het interessante gedeelte. Om hun magie, want zo wordt dat genoemd, te laten verdwijnen moeten ze een jaar naar een plek. Er wordt niet over gesproken dus Tierney weet niet waar het is en wat ze zal aantreffen. In dat jaar is het de bedoeling dat je je ‘magie’ opmaakt. Hierna kom je een jaar later terug en ben je een vrouw: zwarte kleding.

Tierney gelooft er niet in en al gauw kom je erachter waarom. Vrouwen staan in dit boek op de tweede plaats, het verhaal is echter erg krachtig. Je leest wat er in het schaduwjaar gebeurd en al gauw ben je blij dat dat in Nederland niet zo is. Echter spelen de mannen ook een belangrijke rol in het feminisme. Zo merk je dat niet iedereen het er mee eens is, meer mannen staan aan de kant van de vrouwen. Ook al hebben de vrouwen het niet door. Verder komen in het boek stropers voor: mannen uit het buitengebied die de genadejaars meisjes willen vermoorden. Maar waarom?

Door Het Schaduw jaar te lezen leer je wat belangrijk is, het kleine te waarderen en iedereen te respecteren. Echter is het verhaal, vooral in de eerste twee delen, erg voorspelbaar. De plottwisten waren niet echt twists, waardoor het een beetje een afgezaagd verhaal werd. Gelukkig verandert dat naarmate je verder in het boek komt en wordt de verhaallijn interessanter en onvoorspelbaarder. Het leest vlotjes door en je hebt het sneller uit dan je denkt.

Er resteert echter één vraag: komt er een deel 2? Het einde is dusdanig geschreven dat er nog ruimte genoeg is voor een deel 2, maar het is niet bekend of dat komt. Dit is als lezer frustrerend, vooral doordat het einde redelijk open is, je wilt weten hoe het afloopt! Dit zorgt er wel voor dat, als er een deel 2 komt, er veel mensen zullen zijn die die willen lezen. Laten we dus maar duimen op een goed eind!

Mijn naam is Jente Jansen. Ik ben 17 jaar en zit in 5 VWO. Ik ben sinds groep 6 een leesfanaat en ben sinds dat moment ook een echte Potterhead. Ik sport graag maar vind het heerlijk om in een boek te kunnen verdwijnen. De genre maakt voor mij niet uit, romantiek, sci-fi, oorlog of fantasy? Ik lees het allemaal.

Het Schaduwjaar/ Kim Liggett/ vertaling Merel Leene/ Best of YA/ 2019/ 399 blz./ ISBN 9789000369768


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl