Matthew McConnell staat terecht voor de moord op zijn vijf vrienden. Ze gingen met zijn zessen een tocht maken door de langste scheepvaarttunnel van Engeland, namelijk de Standedge tunnel. Aan het einde van de tunnel, na twee uur en zesentwintig minuten, was het alleen Matthew die nog over was. Matthew claimt dat hij onschuldig is en om dat te bewijzen roept hij de hulp in van Robert Ferringham. Matthew is misschien wel de enige die informatie heeft over de vermiste vrouw van Robert. Op deze manier wordt Robert meegezogen in het mysterieuze verhaal over de verdwijning van de mannen. De grote vraag is hoe Matthew deze informatie over Roberts vrouw te weten is gekomen en misschien nog wel belangrijker, wat is er precies gebeurd in de tunnel die bewuste dag?

Kiekeboe speelt zich af in een klein, pittoresk plaatsje Marsden. Het leuke eraan is dat deze plaats en de tunnel uit het verhaal (Standedge Canal Tunnel) echt bestaan. De bewoners van Marsden kennen elkaar goed in het verhaal en blijken veel meer geheimen te hebben dan op het eerste gezicht lijkt. Er zijn meerdere verhalen en geruchten dat het spookt in de tunnel van Standedge, waar zelf paranormale onderzoeken hebben plaatsgevonden. Als de bewoners zich dan gaan uitlaten over het Monster van Standedge en daarmee een hoop paniek veroorzaken, escaleert de situatie volledig.

Ondanks dat Kiekeboe slim in elkaar zit en de karakters allen onbetrouwbaar zijn, mist er tóch iets. Aan het einde was het beter geweest als de lezer toch een grote plottwist zou ervaren, omdat deze plottwist beter zou passen bij de lijn die gevolgd werd door het verhaal heen. Natuurlijk heeft schrijver McGeorge wel verrassingen voor zijn lezers, maar achteraf lijkt het toch net te plausibel en te gemakkelijk. Daarnaast is de hoofdpersoon Robert goed in elkaar gezet qua opbouw en karaktereigenschappen, maar blijft hij een karakter wat vaak gevonden wordt in thrillers; een rouwende man die zijn vrouw verloren heeft, maar tegelijkertijd erg eigenwijs is en daardoor geen hulp wil aannemen. Het grote verschil met veel andere thrillers is dat deze hoofdpersoon in wezen niets te maken heeft met de moordzaak. Hij raakt alleen betrokken vanwege Matthew, die dingen weet over zijn verdwenen vrouw die niemand kan weten.

Schrijver McGeorge kan de lezer precies het gevoel geven wat veel mensen in de lange, donkere tunnel ook zullen hebben, namelijk claustrofobisch. Steeds sluit het net zich een beetje meer en voelt de lezer zich dichterbij de oplossing komen, maar toch blijft het gevoel van in het nauw zitten aanwezig. De reden hiervoor is de plottwist en het gevoel dat het geheim nog niet helemaal ontrafeld is.

Chris McGeorge heeft met Kiekeboe een mysterieuze, Britse thriller geschreven die zich door zijn setting en plotlijn weet te onderscheiden van veel andere thrillers. Het meest bijzondere aan Kiekeboe is dat de vraag niet alleen is ‘wie heeft het gedaan?’, maar ook ‘hoe is het gedaan?’. Samen met de gecreëerde atmosfeer van mysterie en onheil, ingewikkelde personages en een echt bestaande setting is Kiekeboe dé perfecte thriller om in deze tijd voor de kachel met een kop chocolademelk te lezen!

Kiekeboe / Chris McGeorge / Vertaling: Yolande Ligterink / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2019 / 297 / ISBN 978 90 245 8593 9


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl