Sinds de zonnevlam van 2108 leven Lya en haar vrienden in het donker. Naar buiten gaan terwijl de zon op is betekent levend verbrand worden door de gevaarlijke straling. In drie jaar tijd zijn in Spruce Pine drieëntwintig mensen slachtoffer geworden van de zon, maar dat weerhoudt Lya er niet langer van om weg te gaan. Haar zieke vader kwijnt weg voor haar ogen en haar moeder probeert een toekomstige echtgenoot voor Lya te vinden. Om te ontsnappen aan haar leven, besluit ze op een zaterdagnacht met haar vriendinnen Gwen en Carli Spruce Pine uit te lopen. Wat zal hun buiten de grenzen van de stad te wachten staan? En wat doe je als de machtigste persoon in het land degene is die de mensen voorliegt?

Om eerlijk te zijn is het begin van het verhaal matig. Er wordt een beschrijving gegeven van de geschiedenis van Spruce Pine, haar inwoners en het dagelijkse leven. Een paar stukjes informatie hiervan zijn relevant om de rest van het verhaal te kunnen volgen, maar over het algemeen is de beschrijving van Lya’s dag hetzelfde als haar eigen mening daarover: kleurloos. Door alle aspecten van Lya’s eentonige leven uitgebreid uit te leggen wordt het echter wel duidelijk waarom ze precies van huis wil weglopen. Het moment dat ze met haar vriendinnen op pad gaat markeert een belangrijke ontwikkeling voor haar personage: ze geeft eindelijk zelf invulling aan haar leven. Daarnaast begint het verhaal vanaf hier ook interessanter te worden. De vriendinnen ontmoeten nieuwe mensen en leren enkele schokkende waarheden, waarna ze van het ene probleem in het andere vallen.

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van de tiener Lya Marlow, die al haar hele leven op dezelfde plek woont en de geschiedenis van hun land ook van een kant gehoord heeft. Doordat zij net zo weinig betrouwbare informatie heeft over de wereld buiten Spruce Pine als de lezer is het een stuk leuker om mee te lezen over hun ontdekkingen tijdens de tocht. Lya is even verbaasd als jij als lezer zult zijn over bepaalde gebeurtenissen en mensen. Ook blijft de spanning erin door alleen mee te lezen met Lya’s kant van het verhaal. Je vraagt je constant af wat andere mensen verbergen voor de vriendinnen en hoe ze zich uit benarde situaties zouden kunnen redden.

Kortom, dit dystopisch debuut van Laura Diane is zeker de moeite waard om te lezen. Het verhaal leest makkelijk weg naarmate je verder in het boek komt en toont je op een interessante manier wat er zou kunnen gebeuren als machthebbers te veel macht in handen krijgen zonder enige controle. Doordat het boek niet al te ingewikkeld in elkaar zit, is dit een heerlijk verhaal om mee te ontspannen op reis of tijdens de vakantie. Ik kijk zeker uit naar het vervolg!

Als de nacht eindigt / Laura Diane / Clavis Uitgeverij / 2019 / 220 bladzijden / ISBN 9789044837117


Janine van der Molen

: Ik ben 18 jaar oud en ik studeer Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd te vinden met een grote kop thee en een goed boek, van thrillers tot fantasy en klassieke literatuur in zowel Nederlands als Engels. Een favoriet genre heb ik dus niet echt, zolang het boek maar een interessant plot heeft en goed is geschreven. Enkele van mijn favoriete schrijvers zijn Dan Brown, Harry Mulisch en Tom Clancy.


Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl