In Wat zou Martin doen volgen we Justyce McAllister. Justyce is een lieve jongen, die erg goede cijfers op school haalt en altijd klaar staat voor zijn vrienden. Op een avond wordt hij in een keer aangehouden door de politie. Hij heeft niks gedaan, maar waarom is hij dan degene met handboeien om? Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklacht, maar het houdt hem toch bezig. Waarom werd hij opgepakt? En waarom heeft hij geen excuses gehad van de politie?

Justyce besluit brieven te gaan schrijven aan Martin Luther
King in de hoop dat hij zo om kan gaan met de wereld om hem heen. En dat hij zo
de wereld een beetje beter zal snappen.

Veel meer kan ik niet kwijt over de inhoud van het boek, want dan geef ik echt te veel weg. Het boek is namelijk maar 198 pagina’s lang. Van te voren was ik daar een beetje huiverig over. Kan je in zo weinig bladzijden wel een goed verhaal neer zetten? Of zal het verhaal diepgang missen omdat het maar zo kort is? Ik kan je nu vertellen dat dit boek zeer zeker geen diepgang miste. Ik vond het een erg aangrijpend boek en het zette me echt aan het denken. Ook val je vanaf de eerste bladzijde meteen middenin het verhaal, waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen.

Justyce is een hoofdpersoon die ik vanaf het begin al in mijn hart had gesloten. Hij is echt een lieve jongen en ik vond hem ook heel erg prettig in de omgang met anderen. Manny vond ik ook een erg tof personage. Ik had niet gelijk een klik met hem, maar dat groeide langzaamaan. SJ, ook wel bekend als Sarah-Jane, de debatpartner van Justyce, vond ik aan het begin een beetje ingewikkeld. Ze was in mijn ogen nog niet zo goed uitgewerkt en daarom soms een beetje onduidelijk.

Het boek had qua schrijfstijl wel iets consistenter mogen
zijn. Het ene moment leest het boek gewoon als een boek en het volgende moment leest
het als een script. Dit zorgde ervoor dat ik emoties en omgeving miste in die
delen. Aan de andere kant, het paste ook wel erg goed bij de scènes waarbij het
gebruikt was, namelijk de debat-scènes. Als Nic Stone dat helemaal
uitgeschreven zou hebben als normaal boek, dan werd het wel een erg lang
verhaal. Toch was de switch wel groot in een keer.

Wat zou Martin doen is een aangrijpend verhaal over onrecht
en vooroordelen. Ik vind het heel knap wat de schrijfster in zo weinig pagina’s
heeft kunnen overbrengen. Dit is een echte aanrader!

Geschreven door: Marieke, een 21-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er zelfs voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze van alles over boeken.

Wat zou Martin doen / Nic Stone / vertaling Margot Reesink / Best of YA / 2019 / 198 blz. / ISBN13 9789000365449