‘Dan is de wereld zoals hij had moeten zijn,’
zei hij triest, ‘en niet meer zoals hij is.’

Er zijn maar weinig mensen die meer dan één Londen kennen, Kell is een van die mensen. Kell is een zeldzame bloedmagiër de grenzen tussen verschillende Londens kan oversteken.  Er zijn in totaal vier Londens. Grijs Londen, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie en mensen naast elkaar leven en de Maresh-dynastie heerst over een vredig en welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om de magie te kunnen overheersen. Ooit in een ver verleden was er Zwart Londen. Maar daar wordt nooit meer over gepraat. Als Kell een voorwerp in zijn bezit krijgt wat uit het vernietigde Zwart Londen komt, beginnen de problemen zich op te stapelen.

Het grootste pluspunt van De kleuren van magie is de originaliteit. Schrijfster Schwab heeft het voor elkaar gekregen om een onderwerp wat al zo vaak gebruikt is, namelijk magie, op een vernieuwende manier te brengen. Het creëren van de drie Londens met elk hun eigen uiterlijk, bewoners en eigenschappen was een heel goede zet. Daarnaast zijn er zoveel kleine ontdekkingen naarmate het boek vordert, alsof de lezer steeds een cadeautje openmaakt. Schrijfster Schwab heeft er veel werk van gemaakt om haar wereld logisch, maar toch vol geheimen te maken.

Ondanks dat één hoofdpersoon niet bij iedereen in de smaak zal vallen, was het niet storend. De personages hebben elk specifieke karaktereigenschappen, waardoor het voor de lezer mogelijk wordt om zich met een van de personages te identificeren. Toch raakt de lezer niet echt emotioneel geïnvesteerd in de personages. En daarbij komt bij dat, in tegenstelling met andere Young Adult boeken, in De kleuren van magie (bijna) geen romance voorkomt. Dit lijken twee minpunten, maar eigenlijk komt de lezer hier pas achter nadat het boek uit is. Tijdens het lezen van het boek is het een achtbaan van emoties en vooral de verwondering over de nieuwe wereld voert de boventoon.

Het verhaal is goed opgebouwd en heeft meerdere spannende
elementen. Het is misschien hier en daar wat voorspelbaar, maar dat mag de pret
niet drukken. Er mocht wel meer uitleg komen over de verschillende elementen
uit de magische wereld. Zo hadden de personages in het boek een soort kleine
doos met vakjes, waarbij in elk vakje een voorwerp zat dat een element
voorstelde. Zo konden mensen oefenen met de verschillende elementen. Misschien
dat in de volgende delen de elementen meer toegelicht worden!

De kleuren van magie is ontzettend slim geschreven door schrijfster Schwab. Het zal bij veel lezers bovenaan de favoriete boekenlijst komen te staan, en terecht! Met haar creativiteit en afwijkende personages heeft Schwab een heerlijke nieuwe wereld gemaakt, waar veel lezers zich zullen thuis voelen.

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂

De kleuren van magie / V.E. Schwab / vertaling Inge Pieters / Uitgeverij Boekerij / 2018 / 413 blz. / ISBN 978 90 225 8493 4