Een leven op de maan lijkt de ideale kans om overbevolking tegen te gaan. Maar het is duur en de problemen stapelen zich op. Een geheim project van de Amerikaanse overheid en de NASA dat 10 jaar stil heeft gestaan, wordt weer herstart. Maar of alle bedoelingen zo geweldig zijn, wordt al snel betwijfeld.

Darlah is een boek dat snel je aandacht trekt en je niet meer loslaat. Je gaat erg op in de tekst en kunt je goed in de personages vinden. Ieder karakter is erg uniek, dat komt niet vaak voor. Ze staan allemaal los van elkaar en worden door de NASA bij elkaar gebracht. Mia, Midori en Antoine zijn de gelukkigen die door NASA worden uitgekozen om 172 uur naar de maan te gaan. Het is de bedoeling dat ze gaan bloggen en vloggen op de maan, en allerlei kleine experimenten doen. Ze weten echter niet dat ze geselecteerd worden omdat het een grote reclamestunt is zodat NASA genoeg geld verdiend om hun andere project uit te voeren, dat ene waar niemand iets over weet.

Meneer Himmelfarb, jarenlang heeft hij gewerkt voor Area 51, een geheim onderzoekers basis in Amerika. Als conciërge val je niet zo snel op, maar heb je wel overal toegang. Bejaard en dement als de man is, als hij op het nieuws kijkt en ziet wat NASA van plan is, begint er iets te dagen. Waarom was hij ook alweer weggegaan bij NASA? Hij wist het niet meer.

Johan Harstad is een schrijver die schrijft over de gevolgen van de mensheid. Darlah is hier een perfect voorbeeld van. Het is een boek dat laat zien hoe wanhopig mensen kunnen worden als het eenmaal bekend is wat de mensheid met de wereld heeft gedaan. De drie tieners komen er al gauw achter dat er meer achter het project zit dan ze van tevoren door hadden. En als ze dan toch alleen op de maan zitten, kunnen ze maar beter proberen om de wereld te redden. Bij Darlah kun je je goed inleven in het verhaal. Het is mooi in detail beschreven wat ervoor zorgt dat je aandacht veel langer bij het boek is. Doordat het zo detaillistisch beschreven is, krijg je veel sneller het gevoel dat je zelf deel uitmaakt in het boek. Johan Harstad heeft een prachtig verhaal geschreven dat je helemaal meeneemt naar de maan.

Mijn naam is Jente Jansen. Ik zit nu in VWO 4 op het Jan van Brabant College in Helmond. Ik heb lezen altijd leuk gevonden en had al snel alle avi’s gehaald, op naar de leuke boeken dus. In mijn vrije tijd badminton ik graag, maar je zult me nog veel vaker zien lezen. Mijn favoriete genre is fantasy, al vind ik eigenlijk alle genres wel leuk. Ze hebben allemaal dat speciale tintje dat ervoor zorgt dat het leuk is.

Darlah: 172 uur op de maan/Johan Harstad/vertaling Paula Stevens/ Podium/2019/366 blz./ISBN: 9789057599712