Merit Voss woont met haar bijzondere familie in een bijzonder huis. Ze beschouwt zichzelf als de meest normale van de hoop, maar dat blijft naar ‘normale’ normen ronduit vreemd. Ook haar liefdesleven is niet zo doorsnee; haar eerste vriendje dumpte haar terwijl zijn handen onder haar shirt zaten en om dat te compenseren, stal Merith een van zijn trofeeën. Sindsdien koopt ze voor zichzelf telkens een troostprijs op momenten dat het leven tegenzit. En haar verzameling blijft groeien.

Tijdens een nieuw bezoek aan een antiekwinkel om haar collectie uit te breiden, ontmoet ze een bijzondere jongen die haar vanaf het eerste moment intrigeert. En zonder verdere aanleiding zoent hij haar. Tot Merits tweelingszus Honor daar een stokje voor steekt aangezien die zijn vriendin blijkt te zijn. Oeps. Dat is het begin van een hele reeks uitzonderlijke gebeurtenissen…

Oorspronkelijk zou dit boek van Hoover in het Nederlandse met een andere kaft verschijnen dan deze blauw/roze. Op zich passen beide covers wel bij het verhaal (ze geven eigenlijk allebei niets prijs), maar de cover die het boek uiteindelijk kreeg, gaf mij het gevoel dat ik een echte chicklit zou gaan lezen en met dat idee ben ik ook aan het boek begonnen. Daarnaast lijkt deze cover sprekend op die van

Zoen me tot ik zwicht

, wat best jammer is want dat is een échte chicklit (een heel erg goede trouwens) en vandaar waarschijnlijk ook de onmiddellijke link met het genre.

Maar

Uitzonderlijk

is zoveel meer. Hoover haalt een heel aantal zware thema’s aan in het boek zoals grensoverschrijdend gedrag; geaardheid, angsten en depressie, maar dat doet met zoveel liefde en respect voor de thematiek dat ze elk op een eerlijke en onverbloemde manier op precies de juiste manier worden voorgesteld. Hoewel je als lezer na het bekijken van de cover en achterflap dit niet verwacht en je volledig wordt overdonderd, blijf je wel sprakeloos achter door de manier waarop Hoover dit voor elkaar krijgt.

Ook de symboliek in het boek, vooral rond hoe alles rondom je verandert als je een ander perspectief aanneemt en de (on)zichtbare gevolgen van een depressie, raakten mij diep. Vanaf de eerste pagina’s is Merith een herkenbaar personage en leeft de lezer met haar mee; het arme meisje dat zich probeert staande te houden in een huis vol gekke mensen. Maar wanneer er meer aan de hand blijkt te zijn, speelt Hoover die symboliek zo uit dat de lezer ook echt aan het denken gaat en kan reflecteren over zijn eigen omgeving en leven. De auteur doet dat niet met een belerende vinger, integendeel. Het gebeurt zonder dat de lezer het beseft en dat maakt het des te boeiender.

Ik werd onverwacht diep geraakt door de thematieken die in dit boek aan bod komen, maar enkel op een goede manier. De gevoelens zijn herkenbaar en worden door de auteur echt gemaakt door de integere manier waarop ze ermee om weet te gaan; met veel liefde en respect voor de inhoud. Overweldigend, in de meest positieve zin.

Uitzonderlijk / Colleen Hoover / Zomer & Keuning / 2018 / 320 blz. / ISBN 9789401914307