In een wereld waarin elfen gevreesd worden door mensen, doet Feyre er alles aan om haar familie in de ijzige winter in leven te houden. Als jongste van de familie heeft ze op het sterfbed van haar moeder beloofd dat ze er alles aan zal doen om haar zussen en gehandicapte vader in het leven te houden. Het is een belofte die ze graag wilde nakomen en ze is niet van plan om die te verbreken, tot ze geen andere keus meer heeft.

Feyre is het persoon waar het om gaat in

A court of thorns and roses

. Het boek is geschreven door Sarah J Maas en is een deel 1 van een zeer geprezen serie.


Feyre zelf zorgt voor haar familie. Ook heeft Sarah J maas een andere bekende serie die in dezelfde wereld geschreven is,

Throne of Glass.

Dit is ook een fantasy verhaal waar veel avontuur en actie in voorkomt, net zoals bij

A court of thorns and roses.

Doordat Feyre haar vader en zussen van eten moet voorzien, jaagt ze op wilde dieren. Op een dag ziet ze in de verte een wolf. Ze is er zeker van dat het wel meer dan alleen een wolf is. Zo’n grote wolf moet wel een elf zijn! Zich niet realiserend wat de gevolgen zijn, schiet ze het beest neer. Achteraf had ze dat toch beter niet kunnen doen, want hierdoor komt ze in de elfenwereld terecht. Daar zal ze moeten overleven. Maar is de elfenwereld nou echt zo erg als altijd gezegd wordt?

In het eerste deel van de “A court of …”-serie lees je hoe Feyre geïntroduceerd wordt in de elfenwereld en wat ze allemaal doet om te zorgen dat er niet nog iemand in de familie overlijdt. Het is een spannend verhaal met een bekend tintje. Meisje wordt gevangen genomen en wordt verliefd op de ‘slechterik’. Doordat het iets is wat je sneller herkent, komt de plottwist in het verhaal zeer onverwacht. Het is op een vlotte manier geschreven en je leest

A court of thorns and roses

in één adem uit.

De opbouw van het boek maakt dat je niet verveeld raakt. De manier waarop romantiek en actie in het boek zijn verworven, is geweldig. Een klein minpuntje in het boek is echter wel dat de termen die worden gebruikt soms erg verwarrend kunnen zijn. Dan hebben de personages het over de Calanmai en dan is de scène al bijna voorbij voordat je doorhebt wat het nou precies inhoudt.

Hoewel deze onduidelijkheden misschien wat minder zijn, is het verhaal van Feyre zeer origineel en erg verslavend. Je leert de karakters in het boek goed genoeg kennen om je in ze te kunnen inleven, maar ze behouden tegelijkertijd een mysterieus tintje. Daardoor wil je steeds meer over dat personage weten. Als je eenmaal bent begonnen met het lezen van

A court of thorns and roses

, kun je echt niet meer stoppen.

A court of thorns and roses/Sarah J Maas/vertaling Gerdie Beelen/Van Goor/2016/448 blz./ ISBN: 9789000348275

Mijn naam is Jente Jansen, Ik ben 16 jaar en zit in VWO 4 op het Jan van Brabant College in Helmond. Ik heb lezen altijd leuk gevonden en had al snel alle avi’s gehaald, op naar de leuke boeken dus. In mijn vrije tijd badminton ik graag, maar je zult me nog veel vaker zien lezen. Mijn favoriete genre is fantasy, ook al vind ik eigenlijk alle genres wel leuk. Ze hebben allemaal een speciaal tintje. Ik hou van recenseren omdat ik dan veel verschillende boeken kan lezen.