Becky Albertalli wist al vele harten te veroveren met ‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ en ‘De voordelen van onbeantwoorde liefde’. Simon werd zo succesvol onthaald dat de verfilming ervan, Love Simon, dit jaar reeds op groot scherm te zien was.

Ook ik heb enorm genoten van de eerdere verhalen van Albertalli. Of het nu op het strand is of bij de openhaard, het zijn de ideale boeken om lekker bij weg te dromen.

Wie Simon Spier kent heeft Leah al ontmoet. Zij is namelijk de beste vriendin van Simon. Maar ze is ook een fantastische drummer in een girlsband en koningin van de droge humor.

Wie Simon en Leah net ontmoet kan ook prima mee in het verhaal, alles wat je moet weten wordt namelijk ten gepaste tijde vermeld. Wie deel één wel al las ontdekt her en der de insiders die de auteur voor ons heeft achtergelaten.

Het einde op de middelbare school komt er aan: het eindejaarsbal staat voor de deur en er moet gekozen worden naar welke universiteit iedereen gaat gaan. Dat brengt verschillende veranderingen, een identiteitscrisis en keuzestress met zich mee. Al deze stress zorgt voor spanningen binnen de vriendengroep van Simon en Leah en deze dreigt langzaam uit elkaar te vallen.

En alsof dat nog niet genoeg is worstelt Leah met biseksuele gevoelens die ze aan niemand durft te vertellen.

Het verhaal wordt dus verteld uit het perspectief van Leah. Maar de auteur laat haar trouwe lezers niet in de steek en we komen gaandeweg ook te weten hoe het Simon, Nick, Abby en Bram vergaat.

Ik was ontzettende fan van het personage van Simon omdat hij zo oprecht en herkenbaar werd beschreven. Met Leah heb ik die gelijkenis minder. Waar Simon een echte hartensteler was, is Leah eerder een excentrieke verschijning. Alhoewel Albertalli een erg realistisch karakter neerzet dat heel chaotisch kan zijn, veel onzekerheid voelt over het einde van de middelbare school periode en haar geaardheid. Toch is ze ook heel pessimistisch ingesteld en deelt ze haar mening soms op een erg botte manier mee.

Becky Albertalli heeft een heerlijk levendige schrijfstijl die vlot leest, waardoor je de gebeurtenissen en personages zo voor je ziet. Samen met de ideale lengte van de hoofdstukken zorgt dit ervoor dat het verhaal zo uitgelezen is.


“Het slaat natuurlijk nergens op, maar ik heb altijd al zo’n holy shit-moment uit een tienerfilm willen meemaken. Wanneer het magere nerdy meisje in haar rode jurk de trap af komt lopen. Of Hermelien op het kerstbal. Of zelfs Sandy in haar strakke broek aan het einde van Grease. Ik wil dat iedereen versteld staat. Ik wil dat iedereen die ik ooit leuk heb gevonden wou dat ze hun kans niet hadden gemist.”

Ook deze keer schuwt Albertalli zich niet om veel diversiteit in haar verhaal te steken. Ze schrijft vanuit verschillende perspectieven met diverse seksuele geaardheden, en maakt hier ook geen punt van. Leah, Simon en de familie van Abby zijn biseksueel, homo en lesbisch en dit wordt gewoon in het algemeen geaccepteerd zonder er verder lang bij stil te staan. En zo hoort het ook: LGBT is net zo normaal als hetero.

Daarnaast lukt het Albertalli ook om ‘zware’ onderwerpen zoals arm versus rijk, overgewicht… op een luchtige manier te bespreken. Hiervoor gebruikt ze veel humor en weet ze precies weer te geven hoe jongeren denken.

Je hoeft in dit verhaal geen spannende moment of actiescenes te verwachten. Maar dat mist dit boek ook helemaal niet, je hebt voldoende aan de ontplooiingen die de personages meemaken. Het personage Leah Burke kon me niet helemaal bekoren, maar Albertalli weet genoeg van haar andere talenten boven te halen. Voor je het weet word je helemaal meegesleept in deze fijne, luchtige YA-romcom en kan je weer een boek van je ‘to read’ lijstje schrappen.

Ik ben benieuwd wat Becky Albertalli nog meer in petto heeft. Misschien een verhaal uit het standpunt van Abby, Nick of Bram…?

De eigenzinnigheden van Leah Burke/Becky Albertalli/Vertaald door Margot Reesink/Blossom Books/2018/309 pag./ISBN 9789463491235