Het boek

Het zwembad

draait voornamelijk om Rosemary. Rosemary is een 86-jarige vrouw die al 80 jaar lang in het zwembad komt. Op een dag krijgt ze te horen dat het zwembad gaat sluiten, er is namelijk een bedrijf dat het zwembad gaat overkopen. Dit bedrijf gaat het zwembad vol gooien met cement en er daarna een luxe, exclusieve sportschool voor in de plaats bouwen. Rosemary is het hier niet mee eens en besluit in actie te komen. Ze deelt in de hele buurt flyers uit met de boodschap dat het zwembad gered moet worden.

Helaas komt haar boodschap niet erg ver, totdat op een dag de flyer bij de plaatselijke krant terecht komt. Bij de krant werkt Kate en zij krijgt de opdracht om een verhaal over het bad te schrijven. Kate besluit contact op te nemen met Rosemary, want zij is tenslotte deze actie begonnen. Rosemary wil best haar verhaal aan Kate vertellen, maar dan moet Kate beloven dat ze een keertje in het zwembad komt zwemmen. Dit doet Kate en vanaf dat moment ontstaat er een speciale vriendschap tussen de twee vrouwen. Samen gaan ze er alles aan doen om de sluiting van het zwembad tegen te gaan. Maar gaat het ze lukken?

Kate is een vrouw met zo haar eigen problemen. Ze woont nog maar net in Londen en voelt zich erg alleen in de grote stad. Ze is dus hard op zoek naar nieuwe vrienden, maar vrienden maken is nog best wel eng. Doordat ze gaat schrijven over de sluiting van het zwembad, ontstaat de speciale vriendschap tussen Rosemary en Kate. Een vriendschap die je niet aan ziet komen, want de vrouwen verschillen toch veel te veel van elkaar? Maar juist als je samen voor iets strijdt, ontstaan de meest hechte banden. Dit vond ik echt prachtig aan het verhaal. De vrouwen hebben namelijk eerst allebei niet door dat ze elkaars gezelschap nodig hebben, maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer de vrouwen dat in gaan zien.

De eerste 200 bladzijden van

Het zwembad

vond ik erg langzaam gaan. Ik moest mezelf er soms echt toe zetten om weer te gaan lezen. Het verhaal was op dat moment gewoon nog niet zo interessant. De laatste 100 bladzijden bevatten gelukkig wel genoeg interessante dingen. Toen gebeurde er in eens van alles. Ik vind het erg jammer dat de schrijfster dat niet iets meer heeft verspreid over het boek. Nu snap ik dat de gebeurtenissen van het einde ook echt aan het einde moesten, maar misschien had de schrijfster andere dingen kunnen bedenken voor in de eerste 200 bladzijden.

De personages in dit boek vond ik allemaal enorm levend. Ze waren ook erg goed uitgewerkt. Ik wist zelfs van de bijpersonages wat zij meemaakten en hoe hun leven in elkaar zat. Dit vond ik erg goed van de schrijfster, want de gemeenschap gaat hierdoor echt leven.

Kortom, een langzaam boek met prachtig uitgewerkte personages en een goed plot. Zeker het lezen waard!

Geschreven door: Marieke, een 20-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog  (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er zelfs voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze van alles over boeken

Het zwembad/Libby Page/vertaling Anna Livestro/A.W. Bruna/2018/329 blz./ISBN 13: 9789044977059