Het verhaal volgt de vijftienjarige Charley Thompson, die samen met zijn vader vertrokken is naar de stad Portland in Oregon. Zijn vader is altijd weg, waardoor Charley alleen thuis achterblijft zonder eten en zonder geld. Charley begint zijn toevlucht te zoeken in het hardlopen. Urenlang rent hij door de stad, waarna hij uiteindelijk terechtkomt bij de renbaan. Hier ontmoet Charley het renpaard Lean on Pete, die door zijn eigenaar niet goed behandeld wordt. Na een reeks gebeurtenissen die ervoor zorgen dat Charley definitief moet vluchten, gaat hij op pad met Lean on Pete. Samen zoeken ze naar de enige persoon uit zijn verleden die Charley een toekomst kan bieden, Charleys tante. Wat volgt is een lange tocht vol met levensechte personages tegen het decor van het grimmige landschap van Amerika.

Lean on Pete is niet alleen een verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een paard. Het is een overlevingsverhaal. Charley komt van de ene in de andere dreigende situatie, omdat hij alles doet om te overleven. Het is hartverscheurend om te lezen wat een vijftienjarige jongen moet doen om simpelweg in leven te blijven. De grens tussen wat goed is en wat slecht is wordt steeds vager. Het is tevens interessant om te lezen hoeveel verschillende personages Charley tijdens zijn reis tegenkomt. Allemaal hebben ze verschillende karaktertrekken, nationaliteiten en waarden. Vlautin laat zien dat vooroordelen vaak misplaatst zijn en dat het voor een mens nooit in te schatten is wie hem wel goed gezind is en wie niet. Begrijp het niet verkeerd, Lean on Pete is niet alleen maar verdriet en pijn. Het is een zeer krachtig boek, die de lezer meer verwonderd dan verdrietig achterlaat.

Vlautin laat de lezer zien hoe een vijftienjarige jongen zich gedraagt, hoe hij spreekt en wat hij doet. De manier waarop hij dit doet komt realistisch over, zonder dat de lezer zich stoort omdat het te kinderachtig is. De schrijfstijl is direct, waardoor het boek door de lezer nog emotioneler ervaren wordt.

Lean on Pete is een rauw verhaal dat de lezer zwaar onder de indruk achter zal laten. Het leven van Charley en alles wat hij heeft moeten doorstaan maakt dat de lezer het liefste zelf het boek in springt om hem te helpen. De schrijfwijze van Vlautin maakt dat het boek vlot verloopt en de lezer niet verdrinkt in details. De staat Oregon en zijn mensen worden op een manier beschreven die heel echt aanvoelt. Lean on Pete is een prachtige roman, zeker een aanrader!

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂

Lean on Pete/Willy Vlautin/vertaling Rob van Erkelens/Meulenhoff/2011/271 blz./ISBN 978-90-290-9285-2