‘Liefde is voor hen die durven’

Wanneer Sofia na vijf jaar huwelijk besluit dat het op is tussen haar en haar man, verdiept ze zich weer in haar oude passie: boekbinden. In een oud, klein boekhandeltje stuit ze op een vervallen boek dat ze zelf mag restaureren van de eigenaar. Als ze vervolgens een envelop in de binnenzijde van de kaft vindt, opent voor haar de wereld van Clarice Marianne von Harmel, een jonge vrouw die opgroeit aan het begin van de negentiende eeuw. Clarice heeft haar diepste geheim op papier gezet, maar om het verhaal compleet te maken moet Sofia op zoek naar de overige delen van het boek. Samen met de schriftexpert Thomas Leoni, gaat Sofia dit avontuur aan waarin ze het verhaal van Clarice hoopt te ontdekken. Met als entourage de kleine straatjes in Rome, gecombineerd met uitstapjes naar München en Wenen, wanen we ons als lezers in een ontdekkingsreis die meer behelst dan alleen de zoektocht naar een verhaal. Het is een zoektocht van een vrouw naar haar eigen identiteit, autonomie en bovenal: de zoektocht naar een liefde die het waard is om voor te strijden.

De zoektocht van vrouwen naar hun autonomie en zelfbeschikking begon al eeuwen geleden. In ‘De verloren brief’ wordt Sofia neergezet als een moderne versie van Clarice, waardoor de parallel lopende verhalen dezelfde thematiek bevatten. Sofia voelde zich niet meer op haar plaats in haar huwelijk, doordat ze zichzelf en haar eigen passies had weggecijferd voor haar man. Clarice daarentegen zou nooit uitzicht hebben op een leven met haar passies, omdat ze in die tijd als vrouw dat recht niet zou ontvangen. Beiden zijn op zoek naar een leven waarin ze zelf de macht grijpen.

Christina Caboni geeft het verhaal meerdere lagen, waardoor het lezen niet eentonig wordt. Thomas Leoni, van wie ik eerst dacht dat hij slechts een bijrol ging spelen in het verhaal van Sofia, wordt al snel meer uitgediept en blijkt zelf ook zo zijn zorgen en dromen te hebben. De mooiste passages komen echter uit de delen van Clarice, vanwege de verbeelding waarmee die zijn geschreven. De angst en hoop die Clarice afwisselend heeft gevoeld in haar leven, zijn door de pagina’s heen te voelen bij de lezer. Christina Caboni weet te ontroeren, maar bovenal weet ze alle vrouwen op de wereld de motivatie te geven om nooit, maar dan ook nooit, hun passie op te geven.

Een verrassend detail zijn de gedichten die elk hoofdstuk inleiden, wat laat zien dat Caboni houdt van de kracht van taal en met dit boek die liefde met ons wil delen. Al met al een prachtig boek om op een mooie zomerdag in één keer uit te lezen.

De verloren brief/Christina Caboni/vertaling Dorette Zwaans & Rianne Aarts/Xander Uitgevers/ 2018/335 blz./ISBN 978 94 0160 920 3