Alles wat van jou is, was eerst van haar…

Om te ontsnappen aan de vreselijke gebeurtenis die haar leven tekent, besluit Jane te verhuizen. Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe woonplaats komt ze een heel bijzonder huis tegen in Folgate Street. Ze wordt meteen verliefd op het aparte gebouw en heeft haar oog laten vallen op de beroemde architect ervan. Bij de huurovereenkomst horen een aantal vreemde regels: boeken, foto’s en persoonlijke eigendommen zijn niet toegestaan. Maar om haar ellende te vergeten en de charmante architect beter te leren kennen, besluit ze akkoord te gaan. Dan hoort Jane van de onverwachte dood van de vorige huurster, Emma, die verrassend veel op haar leek. Zonder dat ze het weet, stort ze zich in een gevaarlijke zoektocht om te achterhalen wat er precies met Emma is gebeurd. Hierdoor volgt ze onbewust dezelfde bewegingen, neemt ze dezelfde beslissingen en ervaart ze dezelfde angsten als het vorige meisje…

Ik heb het boek een hele tijd aan de kant laten liggen voor ik begon te lezen. Niet omdat het me niet aansprak, maar omdat ik bang was de zoveelste thriller tegen te komen die vanaf de eerste bladzijde voorspelbaar was. Gelukkig blijkt af en toe het tegendeel waar te zijn.

Vanaf de eerste bladzijde wordt de lezer getriggerd door de snelle afwisseling tussen het perspectief van Emma en dat van Jane. Je volgt beide vrouwen ongeveer op hetzelfde moment in hun leven: ze zoeken een nieuw huis, komen het vreemde huis in Folgate Street tegen en krijgen het vreemde contract voorgeschoteld. Tussen het verhaal door krijgt de lezer ook een aantal vragen uit het huurcontract te zien en, toegegeven, de vragen zijn helemaal niet voor de hand liggend.Je bent betrokken bij een auto-ongeluk en je weet dat het jouw schuld is. De vrouw in de andere auto is in de war en denkt dat zij de botsing heeft veroorzaakt. Laat je het zo of zeg je tegen de politie dat jij de schuldige bent?’ (p 63)Hierdoor blijf je als lezer op het puntje van je stoel zitten en raak je steeds meer betrokken bij de problemen die zich lijken voor te doen in en rond het huis. De korte hoofdstukken maken dat het boek in een mum van tijd uit is. Ik had door het verhaal heen verschillende theorieën over een complot, een moord, een valstrik en ga zo maar door, maar uiteindelijk word je continu op het verkeerde spoor gezet. Net als de hoofdpersonages kom je klem te zitten tussen de waarheid en de dingen die zij denken te zien. Wat als niets is wat het lijkt?


Het vorige meisje

is een thriller die met kop en schouders boven heel wat soortgenoten uitsteekt. Met alle benodigde elementen voor een thriller zoals spanning, onvoorspelbaarheid en sterke personages, doet deze thriller er een schepje bovenop met de unieke setting en de afwisseling in vertelperspectief. Krachtig boek van een auteur die ik graag nog eens aan het werk zie!

Het vorige meisje / J. P. Delaney / Vertaald door Caecile de Hoog / 2017 / Uitgeverij Cargo / 398 blz. ISBN 9789023466963