“‘Omdat,’ zei Thor, ‘als er iets misgaat, het eerste wat bij me opkomt is dat Loki daarvoor verantwoordelijk is. Dat bespaart veel tijd.’”

Voor iemand die van mythologie houdt, zoals ik, is dit boek helemaal geweldig. Als het gaat om de meest bekende mythologie, is dit meestal een strijd tussen de Griekse en de Noorse mythologie die de Griekse mythologie wint. Dat terwijl de Noren ook hele interessante, gedetailleerde verhalen hebben die de wereld om ons heen verklaren. Neil Gaiman heeft met zijn eerdere boek American Gods, waar later ook een tv serie over is gemaakt, al bewezen dat ook hij een grote fan is van de Noorse mythologie. In dit boek, Noorse Goden, gaat hij nog dieper in op de oorsprong van de verschillende goden. Losse mythen zijn verwerkt tot een chronologisch verhaal: het boek begint met het ontstaan van de negen werelden en eindigt met Ragnarok, de ondergang van de goden en het begin van een nieuwe periode.

Gaiman’s Noorse Goden is heel makkelijk weg te lezen. Er worden net genoeg details beschreven om de lezer niet halverwege te laten afhaken, maar wel het gevoel te geven dat die er zelf bij is. En als het ene verhaal niet in de smaak valt, is het volgende verhaal weer heel iets anders. Serieuze mythen en mythen met een wat meer humoristische ondertoon worden goed afgewisseld. Gaiman is erg dicht bij de veel vertelde mythen gebleven, maar heeft er toch ook weer zijn eigen draai aan gegeven. Dat maakt dat dit boek niet gewoon een verzameling is van al bestaande verhalen uit andere boeken of van het internet, maar een uniek werk.

Wat deze mythen, in ieder geval voor mij, al helemaal bijzonder maakt, is dat ze nog van toepassing zijn op het heden. Ragnarok, het einde van de wereld zoals we die kennen, heeft nog niet plaatsgevonden, wat betekent dat sommige verhalen zich rond deze tijd afspelen of zelfs in de toekomst. Of je nu gelooft dat deze verhalen echt zijn of niet, het zorgt er wel voor dat het makkelijker is je in te leven in de gebeurtenissen.

Het is niet nodig kennis te hebben over de Noorse mythologie voor je begint aan dit boek. Nieuwe personages worden goed geïntroduceerd en belangrijke gebeurtenissen worden zorgvuldig uitgelegd. Mocht je toch de draad kwijtraken, dan staat er achterin het boek een overzichtelijke woordenlijst met de belangrijkste personages en gebeurtenissen.

Zoals ik eerder al zei, Noorse Goden is fantastisch als je een beetje van mythologie houdt, maar het is ook leuk dit te lezen als je er nog niks vanaf weet. Zelf was ik nog niet erg bekend met de Noorse mythologie, maar na het lezen van dit boek heb ik het gevoel dat ik een stuk meer te weten ben gekomen. Mij heeft het in ieder geval aangemoedigd nog dieper de wereld van de Noorse mythologie in te duiken!

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 17 jaar en 6vwo-leerling van het Farel College te Amersfoort. Ze leest boeken uit bijna elk genre, maar heeft een voorliefde voor fantasy.

Noorse Goden/Neil Gaiman/vertaling door Henny van Gulik/Karakter Uitgevers/2017/248 blz./ ISBN 9789045214450