Tienduizend hemels boven jou is het tweede deel van de Vuurvogel-serie. We trekken samen met Marguerite Caine terug het multiversum in om een geneesmiddel voor haar goede vriend Theo te vinden. Maar al snel stuit ons hoofdpersonage op een nieuw probleem: de gemene Wyatt Conley versplintert de ziel van Marguerites geliefde, Paul, en verspreidt deze over 4 dimensies. Om Paul en Theo te redden zal Marguerite moeten doen wat Wyatt vraagt, maar wat staat daar tegenover?

Alhoewel ik nog steeds niet helemaal door heb hoe dat reizen door verschillende dimensies nu werkt vind ik de gedachte aan de mogelijkheid dat er meerdere parallelle versies van deze wereld bestaan, louter ontstaan door andere gemaakte keuzes, ontzettend fascinerend.

Wat ik me na ‘Duizend stukjes van jou’ ook afvroeg is hoe de andere Marguerites zich voelen op het moment dat ‘onze’ Marguerite zich in hun lichaam bevindt. Doordat Marguerite zich in dit boek opnieuw aan een bezoekje waagt in de Rusland dimensie waar ze een van de versies van Paul verloor, komen we wat meer te weten over hoe de Russische Marguerite het bezoekje van haar dubbelganger beleefd heeft en hoe ze hier achteraf mee om is gegaan. Ik vond het heel fijn dat Gray de kans heeft genomen om ook dit ethische aspect wat verder uit te werken.

Dat is trouwens niet het enige wat ik fantastisch vind aan Claudia Grays boeken. Ik weet dat je niet echt kan zeggen dat het verhaal geloofwaardig is, maar toch schrijft de auteur het zo goed neer, en zit alles zo goed in elkaar dat het gewoon echt zou kunnen. Bovendien zit het verhaal vol met onverwachte wendingen en verrassende onthullingen – of ik ben gewoon te naïef om zelf de puzzel ineen te steken – waardoor ze me steeds weer weet te verwonderen.

Doordat Marguerite echt een doel nastreeft en onderweg op zoveel moeilijkheden stuit, stoorde het me helemaal niet dat we hier met de zoveelste love triangle onder de young adults te maken hebben. Ondanks dat Marguerites liefde voor Paul, en misschien hier en daar ook wat gevoelens voor Theo, een grote rol in het verhaal heeft, vond ik dat er toch genoeg andere verrassingen op Marguerites pad komen en voldoende spanning en actie opgebouwd wordt om het verhaal niet afgezaagd te laten klinken.

Waar Marguerite in boek één nog rustig elke dimensie verkende, reist ze hier in een hoog tempo van de ene naar de andere wereld. Doordat er zoveel nieuwe parallelle dimensies worden bezocht krijg je als lezer ook wat een opgejaagd gevoel richting het einde toe, dit past echter allemaal bij de gebeurtenissen in het boek.

Claudia Gray (pseudoniem van Amy Vincent) weet opnieuw af te sluiten met een knaller van een cliffhanger in deze eigentijdse YA-roman. Ik ben zeer benieuwd hoe het Marguerite en haar familie en vrienden zal vergaan in het derde en laatste deel van deze intrigerende Vuurvogel-serie

Tienduizend hemels boven jou/Claudia Gray/Uitgeverij HarperCollins/Vertaling door Sandra Hessels/2015/414 pag./ISBN 9789402705003