Schrijfster Ann Kidd Taylor brak in Amerika door met de memoires Traveling with Pomegranates, die ze samen met haar moeder schreef. Zwemmen met haaien schreef ze daarentegen alleen en is haar eerste boek dat in het Nederlands verschijnt. Na een aantal pagina’s is duidelijk dat Kidd Taylor een simpele, maar fijne schrijfstijl heeft doordat ze niet meer zegt dan nodig is. Vertaalster Marion Drolsbach houdt deze stijl ook goed vast. Al zou de originele titel, The Shark Club, in letterlijke vertaling nog meer van toepassing op de roman zijn.

Op een zomerdag in 1988 overkomt de twaalfjarige Maeve iets buitengewoons: ze wordt gekust door Daniël, een speelkameraadje, en even later wordt ze aangevallen door een haai. Deze dag bepaald veel van haar latere leven. Achttien jaar later is Maeve een gevierd zeebioloog. Het boek handelt over een 7 tal jaren in Maeve’s leven; Haar relatie Daniel, die plots verbroken wordt. Maeve die zich stort op het haaienonderzoek en terugkeerd naar het Hotel van de Muzen, gerund door haar grootmoeder in Florida. De plek waar ze samen met haar tweelingbroer Robin opgroeide na het overlijden van hun ouders.Terug thuis wordt ze geconfronteerd met haar verleden. Onverwachts staat ze weer oog in oog met Daniel en zijn dochtertje Hazel. Alsof dat nog niet pijnlijk genoeg is ontdekt ze dat Robin een roman heeft geschreven over haar mislukte relatie met Daniel. Het leven staat op z’n kop: de lezer wordt meegesleept in Maeve tweestrijd; de vlucht in haar werk en tegelijkertijd de confrontatie met haar verleden aangaan.

De schrijfster weet je in deze roman te boeien vanaf de eerste regel. Via een ik-perspectief krijg je een kijkje in het leven van Maeve, waardoor er snel een band tussen de lezer en het hoofdpersonage ontstaat. Door het haaienthema ontdek je bijzonder locaties.

Je ontdekt de pracht op de bodem van de oceaan, afgewisseld met een liefdesverhaal, met een verrassend einde.

Deze roman leest vlot, door de indeling in 33 hoofdstukken kan je het boek gemakkelijk wegleggen en ’s anderendaags weer oppakken. Het brengt je in de vakantiesfeer. Een ideale, originele roman om je te ontspannen, een mooi verhaal met een verrassend eind, een aanrader.Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens.
Hanne
is
23
jaar oud en
woon in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft
hierna nog een lerarenop
leiding gedaan. Momenteel is Hanne
aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Zwemmen met haaien /Ann Kidd Taylor/vertaling Marion Drolsbach/Ambo|Anthos/302 blz./2017/ISBN:9789026339004