Nhung is de dochter van Vietnamese bootvluchtelingen die aan de rand van de wereld proberen te overleven. Wanneer de vader onaangekondigd op een dag verdwijnt, besluit Gekke Tante in het gokken ook de bezitting van Nhung en haar moeder in te zetten. Met als gevolg dat de Chinese maffia hen op de hielen zit en haar moeder de wanhoop nabij is. Als elfjarig meisje zit ze vast in een wereld vol vreemden, de paniek van haar moeder en de eenzaamheid die haar vader voor haar achterliet. Het enige wat haar dagen opvult is haar verbeelding.

Dit is zo een boek waar ik eigenlijk niets van verwachtte. De cover zegt weinig, net als de titel en ik besloot maar gewoon te gaan lezen zonder al te veel vooroordelen te vormen. Ik had heel wat tijd nodig om in het verhaal te komen en me aan te passen aan de literaire schrijfstijl. Nhung Dam heeft een heel mooie schrijfstijl die het verhaal en de verbeelding van het hoofdpersonage dat tikkeltje extra magie meegeven, maar helaas slaagt de auteur er niet in deze stijl het gehele verhaal vast te houden. Naar mijn mening is het verhaal te lang. Als we het aantal bladzijden zouden halveren en de onnodige passages en eventuele herhalingen zouden schrappen, zou de schrijfstijl beter tot zijn recht komen en zouden wij als lezer kunnen genieten van een fantastisch verhaal. Helaas worden deze stukken overschaduwd door de mindere delen.

De manier waarop de auteur de naïviteit van het hoofdpersonage neerzet, is op bijna alle momenten in het verhaal wel van een meesterlijk niveau. Ontwapenend en ronduit eerlijk: dat zijn de sleutelwoorden die het elfjarige meisje het meest typeren en die van haar een kind maken van vlees en bloed. Helaas verloor ik af en toe toch de voeling met het hoofdpersonage omwille van de langdradigheid van sommige passages.

Ik heb met momenten heel erg genoten van zowel de inhoud als de schrijfstijl van het verhaal, maar op andere momenten had ik net zoveel moeite met verder lezen en moest ik mijn best doen het boek niet aan de kant te leggen. Ik vind het jammer dat ik zulke uiteenlopende gevoelens heb ervaren tijdens het lezen van slechts één boek. Maar voor mij bewijst dit langs de andere kant ook dat we nog veel van Nhung Dam zullen horen. In dit debuut laat ze met momenten zien dat er een zeer getalenteerd schrijfster in haar schuilt en ik ben ervan overtuigd dat ze die in verder werk nog beter kan ontwikkelen.

Ik heb al bij al zeer gemengde gevoelens over dit boek. Sommige passages waren ronduit prachtig, emotioneel en verdomd realistisch en confronterend. Andere daarentegen waren langdradig en deden het talent van de auteur geen eer aan. Ik ben er zeker van dat er in Nhung Dam een fantastisch auteur schuilt zoals ze laat zien in bepaalde passages in dit boek, maar dat ze op dit moment nog ruimte heeft om te groeien.

Duizend Vaders / Nhung Dam / 2017 / De Bezige Bij / 383 blz. / ISBN 9789023498605