Alissa, Mint, Milas en Sky geven zich op om deel te nemen aan een spannende escape room. Het is de bedoeling om binnen zestig minuten te ontsnappen uit een kamer door het oplossen van hints, raadsels en puzzels die je steeds meer antwoorden prijsgeven tot je de finale sleutel vindt. Maar wat als de persoon die hen opsluit niet van plan is die laatste deur terug open te doen? Een onverwerkt trauma dat jarenlang de kans heeft gekregen om te groeien tot de diepste haat brengt hen in gevaar. Een van hen is het doelwit. Maar wie?

Een boek met een heel eenvoudige cover en een heel eenvoudig vertrekpunt. Maar soms heeft een verhaal niet meer nodig om in te slaan als een bom. Ikzelf heb nog nooit deelgenomen aan een escape room, maar het lijkt me wel fantastisch om te doen. Hoewel ik nu misschien toch twee keer nadenk voor ik eraan begin…

De enkele gloeilamp op de cover geeft een goede sfeerweergave van het verhaal: duister, spannend, want wat gebeurt er als je laatste lichtje hoop, het allerlaatste licht en de allerlaatste kans naar een uitweg, uitdoven? Die paniek was voor mij al voelbaar vanaf het begin, hoewel het verhaal een beetje moeizaam op gang kwam.

Escape room

is geen dik boek, dus ik had meteen wat meer actie verwacht, maar het duurde toch een hele tijd voor de echte spanning voelbaar werd. Ook de hoeveelheid personages en de snelle afwisseling maakten het in het begin wat moeilijk om het verhaal soepel te volgen. Maar ondanks dat las het wel vlot weg.

Waar het verhaal in het begin precies wat moeite had met vaart, was dat van het ene op het andere moment verdwenen. Opeens werd het extreem spannend door een onverwachte wending waardoor ik onmiddellijk op het puntje van mijn stoel zat. Je wordt meegesleurd tussen de verschillende belevingen van de personages, wat ervoor zorgt dat als je ze eenmaal kent, je een klare kijkt krijgt op de gebeurtenissen omdat je vanuit verschillende perspectieven naar alles kan kijken. En steeds als je denkt te snappen wat er aan de hand is en als je denkt te weten wat de waarheid is, blijkt de auteur je op het verkeerde been te hebben gezet. Ik heb het boek in één keer uitgelezen en wilde het boek niet wegleggen voor het uit was. Ook de psychologische diepgang van het verhaal, de thematiek rond trauma’s en verlies, kregen een verdiend plekje binnen de spanning.

Het kwam misschien wat langzaam op gang, maar eenmaal je in het verhaal zit, kan je niet anders dan het boek in één ruk uit te lezen. Ik zat 150 pagina’s lang op het puntje van mijn stoel, wilde het boek niet meer wegleggen en bleef na het lezen van de laatste pagina’s met een kloppend hart achter. Niet erg slaap bevorderend, maar

Escape room

is een mustread voor fans van bloedstollende verhalen en spanning. Ik kijk wel uit met escape rooms…

Escape room/Maren Stoffels/Uitgeverij Leopold/2017/180 blz./ISBN 9789025873974