Frances en haar beste vriendin (en ook haar ex) Bobbi raken bevriend met journalist Melissa. Frances krijgt echter het idee dat Melissa haar niet zo mag, maar Melissa’s man Nick geeft haar juist een gevoel van controle. Langzaam maar zeker vormt zich een hechtere band tussen Nick en Frances. Dat heeft tot gevolg dat ook de andere relaties beginnen te verschuiven.

Ik houd van character-driven boeken waarbij relaties tussen personages goed uitgewerkt worden. Op basis van de achterflap leek Gesprekken met vrienden hierbij te passen. Helaas ben ik niet enorm enthousiast nu ik het boek dichtgeslagen heb. Het kreeg me namelijk pas te pakken toen ik nog maar een derde te gaan had. Tegelijkertijd leek het alsof er veel meer stof was dan in de driehonderd pagina’s goed uitgewerkt zou kunnen worden.

De belangrijkste reden dat ik lang niet in het boek kwam, was vanwege Frances, de ik-verteller. Ze denkt dat mensen Bobbi altijd interessanter vinden. Als lezer was ik het daar lang mee eens en vroeg ik me af waarom de schrijfster wel vond dat Frances de juiste persoon was om de verteller te zijn. Ze is onzeker, weet niet wat ze wil en werkte me met haar houding nogal op de zenuwen. Pas in het laatste gedeelte lijkt er echt een karakterontwikkeling plaats te vinden, maar dan is het boek al bijna uit en wordt de interessante ontwikkeling afgekapt.

Daarnaast worden er boeiende onderwerpen aangekaart, zoals feminisme, seksualiteit en verschillende manieren waarop relaties voor kunnen komen. Helaas gaat dit nooit veel dieper dan de chat- en tafelgesprekken die Bobbi en Frances voeren. Deze oppervlakkige uitwerking geldt ook voor Melissa en Bobbi en in mindere mate voor Nick. Bobbi is Frances’ beste vriendin en toch heb ik nooit het gevoel dat ik haar echt leer kennen.

Gelukkig zijn er ook goede punten aan dit boek. Het leest namelijk snel. Al moet ik daarbij wel de kanttekening plaatsen dat Rooney ervoor gekozen heeft om nooit aanhalingstekens te gebruiken, wat even wennen is en verder geen duidelijk doel dient. Bovendien komen in het laatste deel verzwegen gevoelens en gebeurtenissen eindelijk boven tafel. Dit leidt tot een aantal interessante conversaties en confrontaties waardoor ik uiteindelijk toch nog een beetje kreeg waarop ik hoopte.

Dat het verhaal wat ik verwachtte vooral goed tot uiting kwam in de laatste honderd pagina’s is jammer, maar laat wel zien dat Rooney me wel degelijk om haar karakters kan laten geven. Daarom sluit ik ook zeker niet uit dat ik nog eens een boek van haar zal lezen, maar overdonderd heeft haar debuut me helaas niet.

Gesprekken met vrienden/ Sally Rooney/ vertaald door Gerda Baardman/ Uitgeverij Ambo Anthos/ 2017/ 303 blz./ ISBN: 9789026336935