Jeanette Winterson is auteur van zeventien boeken waaronder Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn, Sinaasappels zijn niet de enige vruchten en De passie. Haar werk is met talrijke prijzen bekroond, waaronder de Whitbread Award voor beste debuutroman (voor Sinaasappels zijn niet de enige vruchten), de E.M. Forster Award en de Stonewall Award. In 2013 verscheen De schemerpoort, een horrorverhaal over de vervolging van vermeende heksen in het Engeland van de zeventiende eeuw. Winterson’s nieuwe boek, Kerstdagen, werd tot boek van de maand november verkozen door het boekenpanel van De Wereld Draait Door.

Met Kerstdagen heeft Winterson geen alledaags boek geschreven. In dit boek staan twaalf kerstverhalen beschreven. Elk verhaal werd aangevuld met een recept. Het eerste verhaal in het boek verwijst naar de kern van Kerstmis, waar het allemaal om draait, namelijk de geboorte van Jezus Christus. De personages die we nu in onze kerststal zetten, komen erin aan bod. Ik vind het goed dat Winterson zich ook focust op de kern van de zaak en niet enkel Kerstmis gerelateerde verhaaltjes vertelt.

Het verhaaltje: De sneeuwmama, deed me terugdenken aan mijn jeugd. Net als Nicky en Jerry hielden wij er als kind ook van om, wanneer het gesneeuwd had, de tuin in te rennen om vervolgens een grote sneeuwpop te maken. Ik vond het wel jammer dat dit verhaal zo kinderachtig geschreven werd.

Op pagina 37 geeft Winterson ons ook een zin om na te denken: ‘Waarom raken we de echte dingen, de belangrijke dingen zo makkelijk kwijt en bedelven we ze onder de dingen die er nauwelijks toe doen?’

Ik vond het verhaalt De maretakkenbruid een leuk, ook wel een spannend, verhaaltje om te lezen. Ik laat jullie graag zelf ontdekken wat er met deze bruid gebeurt.

Kerstdagen zou voor mij het foute kerstcadeau geweest zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat andere lezers dit een heel leuk boek zullen vinden. Persoonlijk hou ik niet van de manier waarop dit boek geschreven is -soms iets te beschrijvend, soms ook lichtjes spottend met het kerstverhaal-  evenals de inhoud,  deze vind ik zelden interessant. De verhalen die ik hier eerder beschreef vond ik dan wel weer leuk.  De kaft van het boek daarentegen spreekt aan, ook zonder titel is het duidelijk dat het om een kerstboek gaat. Ook de harde kaft, in plaats van paperback, geeft het boek een meerwaarde.

1 ster.Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens.
Hanne
is
23
jaar oud en
woon in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft
hierna nog een lerarenop
leiding gedaan. Momenteel is Hanne
aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Kerstdagen/Jeanette Winterson/Vertaling Arthur Wevers/Uitgeverij Atlas Contact/2016/329 blz./ISBN 978 90 254 4934 6